Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania libera: Curatarea apelor uzate

In cadrul proiectului european „Mediul cladeste poduri – Tineri europeni in dialog", 20 de scoli din Germania si 20 din Bulgaria, Croatia, Romania si Ungaria formeaza parteneriate si lucreaza impreuna la temele „Durabilitate si mediu", „Europa" si „Mass-media". Proiectul, care se deruleaza pe parcursul a trei ani, intre 1 octombrie 2009 si 30 septembrie 2012, si se afla sub inaltul patronaj al domnului Horst Köhler, presedintele Republicii Federale Germania, este promovat de Fundatia Federala Germana de Mediu (DBU) si ziare din tarile participante.

Din Romania este implicat ziarul Romania Libera. Managementul proiectului este asigurat de Institutul pentru obiectivarea procedeelor de invatare si examinare (IZOP) din Aachen si Centrul pentru Comunicare in Domeniul Mediului al DBU. Obiectivele si temele principale ale proiectului vizeaza Competenta interculturala prin intalniri personale, Educatia pentru dezvoltarea durabila prin cercetari jurnalistice, competenta mass-media si promovarea lecturii prin citirea ziarelor.

Printre preocuparile Centrului German pentru Cercetari Aerospatiale (CGCA) un loc important l-a avut proiectul vizand obtinerea de curent electric prin metode de captare a razelor solare. Echipamentele costisitoare comandate in vederea desfasurarii cercetarilor nu au putut fi folosite intrucat procedeul vizat s-a dovedit a fi ineficient, dar pana la urma ele si-au dovedit utilitatea, printr-o intamplare fericita.

Dupa sistarea proiectului de obtinere a curentului electric prin metode de captare a razelor solare, cercetatorii din cadrul Institutului pentru Tehnica Termodinamica, subordonati CGCA, au cautat noi aplicatii pentru instalatiile existente. Printre componentele instalatiei se numarau oglinzi de captare si concentrare a razelor solare, de forma unor scocuri parabolice. Fiind cunoscute reactiile fotochimice care conduc la distrugerea compusilor organici dizolvati, apelor reziduale le-au fost adaugati catalizatori si oxidanti, iar aceasta apa uzata cu adaos de reactanti circula prin niste tuburi de sticla si, sub actiunea razelor solare, este purificata.

Cercetarile au condus la elaborarea a doua tehnici fotochimice de epurare a apelor reziduale industriale: procedeul Photo – Fenton si procedeul fotocatalitic cu dioxid de titan.
 

spot_img

Ultimele știri