Romania isi poate tripla productia de energie din surse regenerabile pana in 2020

Productia nationala de energie din resurse regenerabile ar putea ajunge la 171 TWh pana in 2020, de la 53 TWh cat a fost in 2005, cu conditia unor investitii solide in acest domeniu, a declarat, joi, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), Jean Constantinescu.

Potrivit acestuia, productia de energie din surse hidrologice s-ar putea dubla pana in 2020, ajungand la 40-44 TWh, in timp ce cantitatea de energie obtinuta din biomasa poate ajunge de la 32,2 Twh, la 88 TWh in acest orizont de timp.

De asemenea, oficialul IRE considera ca in Romania se poate produce o cantitate de 23 TWh de energie din surse eoliene, cu conditia existentei unor grupuri de rezerva, cum ar fi grupuri mici de productie pe gaze, care sa poata fi pornite rapid, intrucat resursa eoliana este fluctuanta.

"Din pacate, strategia energetica a Romaniei nu prevede o astfel de corelare", a afirmat Constantinescu, prezent la un seminar pe tema eficientei energetice.

Comisia Europeana isi propune ca, pana in anul 2020, productia de energie din resurse regenerabile sa fie de 20 la suta din consum.

"Potentialul Romaniei de utilizare a resurselor regenerabile de energie este peste nivelul angajamentelor, cu conditia existentei unui climat investitional pozitiv", a mai precizat oficialul IRE.

Totodata, Constantinescu a explicat ca utilizarea carbunelui in productia de energie este extrem de costisitoare, in conditiile in care nu exista deocamdata tehnologii performante, iar cele existente sunt foarte poluante.

"In Europa, nu exista in prezent tehnologii curate pentru productia pe baza de carbune, iar statele comunitare au inceput sa renunte la acest segment de productie. Uniunea Europeana isi propune sa realizeze astfel de echipamente abia in 2020, iar atunci pretul energiei din astfel de tehnologii va fi deja foarte scump, pentru ca producatorii vor fi platit mult pana atunci pe certificatele de emisii de gaze cu efect de sera", sustine reprezentantul IRE.

Presedintele IRE a mai spus ca mecanismele de promovarea a utilizarii energiei verzi aplicat in Romania, respectiv cota de certificate verzi pe care furnizorii de energie trebuie sa o realizeze si piata pe care aceste certificate sunt tranzactionate, nu au fost eficiente pana in prezent.

"Penalizarile pentru cei care nu si-au indeplinit cotele nu au fost motoare ale dezvoltarii acestui sector, asa cum se astepta. Aceste mecanisme de sustinere, care au inceput sa fie hulite de jucatorii de pe piata, de fapt nu au fost aplicate in mod adecvat’, a subliniat Constantinescu.

La randul sau, vicepresedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, Nicolae Vasile, a aratat ca Institutul de Studii si Proiectari Energetice a inregistrat, pana in prezent, intentii de realizarea a unor capacitati de producere a energiei din surse eoliene de 5.000 de MW.

"Concretizarea acestor intentii ar implica investitii de circa cinci miliarde de euro", a subliniat Vasile.

spot_img

Ultimele știri