România are nevoie de 19.000 ha de perdele forestiere

Suprafața necesară de perdele forestiere a României se ridică la 19.000 de hectare, în vreme ce suprafața existentă abia reprezintă 10% din necesar, a declarat, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu.

Suprafața necesară ar putea fi plantată în următorii 10 ani, doar în condițiile în care toată lumea va conștientiza importanța acestora și începând cu acest an vom avea primele plantări”, a spus Crăciunescu.

Directorul general al Romsilva a mai spus că Romsilva este pregătită ca în numele statului să realizeze exproprierile de terenuri pentru cei care nu doresc să participe la acest proiect.

Avem în stoc peste 15 milioane de puieți pe care îi putem oferi spre împădurire”, a spus Adam Crăciunescu.

Romsilva realizează expropierile în situația în care proprietarii de terenuri nu își exprimă acordul pentru realizarea perdelelor forestiere. Statul încurajează proprietarii să permită realizarea perdelelor pe proprietățile lor în schimbul unei rente care reprezintă de 10 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.

Dacă proprietarii nu sunt de acord cu înființarea perdelelor forestiere se declanșează procedura de expropriere.

Legea cu privire la înființarea perdelelor forestiere există încă din 2002, dar abia anul acesta guvernul a alocat suma de 30 de milioane de lei pentru realizarea acestora.

Programul național de realizare a perdelelor forestiere pentru protecția autostrăzilor și drumurilor naționale a fost aprobat prin Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG) în 23 decembrie 2013.

În România necesarul de perdele forestiere de protecție de-a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale este de 1.720 km, în prezent nefiind realizată nicio perdea forestieră de protecție de acest tip, se arată în textul OUG.

Programul urmează să fie implementat de consiliile județene, cu finanțare de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice – Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură și din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale ale consiliilor județene.

În prima etapă a fost aprobat Programul național de realizare a perdelelor forestiere a autostrăzilor și drumurilor naționale pentru 870 de kilometri. Pentru acestea avem întocmite studiile de fezabilitate și avem fondurile necesare”, a explicat, într-o conferință de presă, Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură.

Perdelele forestiere sunt formate din copaci ce se plantează de-a lungul autostrăzilor sau drumurilor naționale și care se întind pe o lățime de minimum 12 metri și care, la maturitate (după 7 ani) împiedică zăpada să ajungă pe drumuri, oprind, tototdată și vântul.

spot_img

Ultimele știri