România, acuzată la nivel european că nu investește în energii verzi

Friends of the Earth Europe și CEE Bankwatch Network reproșează României și altor 8 țări din Europa Centrală și de Est că alocă fonduri europene destinate dezvoltării sectorului energiilor regenerabile către sectoare energetice tradiționale, bazate pe arderea combustibililor fosili și mari consumatoare de energie. Organizațiile susțin că, astfel, cele 9 țări împiedică îndeplinirea obiectivelor asumate la nivel comunitar, privind tranziția spre o economie verde.

fondurile pentru regenerabile, cheltuite gresit

Friends of the Earth Europe și CEE Bankwatch Network au analizat recent politicile energetice ale 9 țări din Europa Centrală și de Est: Polonia, Estonia, Lituania, Letonia, Slovacia, Ungaria, România, Croația și Cehia. Au descoperit astfel că majoritatea nu investesc în dezvoltarea energiilor regenerabile, deși obiectivele asumate de Uniunea Europeană o cer. În schimb, folosesc finanțările alocate sectorului energiei verzi pentru proiecte precum subvenționarea gazelor naturale sau construirea de aeroporturi.

Conform raportului publicat în urma analizei, în cele mai multe cazuri, nu există planuri de reducere a emisiilor de gaze după anul 2020, deși infrastructura construită astăzi va influența emisiile viitoare. 50% dintre fondurile alocate sectorului transporturilor sunt folosite în continuare pentru a construi drumuri, iar nu pentru a încuraja dezvoltarea unor modele mai sustenabile de transport, precum construcția de căi ferate sau de infrastructură pentru mașini electrice.

Ţările analizate nu stau mai bine nici în ceea ce privește descurajarea utilizării combustibililor fosili. Gazul este încă subvenționat masiv, pentru a asigura securitatea energetică, iar construcția de infrastructură pentru furnizarea lui continuă.

România nu stimulează tranziția spre energie verde

Raportul reproșează României că nu face altceva decât să se conformeze cerințelor europene, destul de flexibile, și că nu adoptă politici suplimentare pentru stimularea tranziției spre o economie verde.

Strategiile energetice ale României includ măsuri pentru eficientizarea energetică și pentru dezvoltarea energiei regenerabile, conform cu obiectivele UE 2020. Însă, energia nucleară, gazul natural și combustibilii de tranziție predomină pe piața energetică internă; în plus, pentru perioada de după 2020, nu se iau în considerare scenarii verzi, care să ceară eliminarea completă a folosirii combustibililor fosili și a energiei nucleare.

Mixul energetic al Romaniei

Un alt aspect imputat țării noastre este acela că planurile din sectorul transporturilor nu iau în considerare aspectele climatice. De asemenea, este criticată direcționarea fondurilor pentru regenerabile în proporție de 90% către proiecte de biomasă, dar și lipsa unor măsuri pentru adaptarea la schimbările climatice.

spot_img

Ultimele știri