Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Raport ONU: sunt necesare schimbări fără precedent în toate aspectele societății pentru a limita încălzirea globală la 1.5 grade Celsius

Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice a publicat un raport special dedicat măsurilor de limitare a încălzirii globale la 1.5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, în care oamenii de știință atrag atenția că această țintă va fi îndeplinită doar prin schimbări rapide, fără precedent în toate aspectele societății și că în ritmul actual, planeta se va încălzi cu 3 grade Celsius până la sfârșitul acestui secol.

După trei ani de cercetări și o săptămână de negocieri între oameni de știință și oficiali guvernamentali în cadrul unei întâlniri în Coreea de Sud, IPCC a publicat raportul special asupra impactului încălzirii globale de 1.5 grade Celsius.

Rezumatul de 33 de pagini dedicat factorilor de decizie politică reflectă negocierile dificile între cercetătorii climatici și reprezentanții politici, care sunt mai preocupați de economii și standarde de trai. Deși au fost realizate unele compromisuri, unele mesaje principale reflectă gravitatea situației și importanța măsurilor de limitare a încălzirii globale.

„Primul mesaj este că limitarea încălzirii la 1.5 grade Celsius aduce o mulțime de beneficii comparat cu limitarea la două grade. Reduce cu adevărat efectele schimbărilor climatice în moduri foarte importante. Al doilea mesaj este despre natura fără precedent a schimbărilor care sunt necesare dacă vom limita încălzirea la 1.5C – schimbări în sistemele de energie, schimbări în modul în care gestionăm terenurile, schimbări în modul în care ne deplasăm.”, a declarat Jim Skea, co-președinte IPCC.

Cercetătorii avertizează că avem la dispoziție o fereastră foarte mică de timp pentru a limita încălzirea globală și atrag atenția că depășirea limitei de 1.5 grade Celsius amenință condițiile de locuire pe planetă.

„Oamenii de știință ar putea dori să scrie cu litere mari, «ACȚIONAȚI ACUM, IDIOȚILOR», dar trebuie să spună asta cu date și numere. Și au făcut-o.”, a declarat Kaisa Kosonen de la Greenpeace, care a asistat la negocieri în calitate de observator.

Oamenii de știință spun că am putea depăși temperatura de 1.5 grade Celsius în doar 12 ani, în 2030. Limitarea încălzirii globale ar necesita schimbări urgente, la scară largă, din partea guvernelor și a indivizilor, precum și investiții majore anuale, aproximativ 2.5% din produsul intern brut al lumii, timp de două decenii.

Chiar și atunci, vom avea nevoie de tehnologie, copaci și plante pentru a captura carbonul din aer și a îl stoca sub pământ.

Conform raportului, este nevoie de schimbări rapide și semnificative în patru sisteme globale majore: energie, utilizarea terenurilor, orașe și industrie. Însă cercetătorii atrag atenția că lumea nu va putea îndeplini ținta fără schimbări individuale, cerând oamenilor să ia mai multe măsuri în viața de zi cu zi, cum ar fi:

  • Reducerea consumului de carne și lactate și alegerea alimentelor locale, de sezon, precum și reducerea risipei alimentare;
  • Alegerea mașinilor electrice, iar în cazul distanțelor scurte, a bicicletelor sau a mersului pe jos;
  • Alegerea trenurilor și a autobuzelor în locul avioanelor;
  • Folosirea videoconferințelor în locul călătoriilor de afaceri;
  • Folosirea frânghiei de rufe în locul uscătorului de rufe;
  • Izolarea termică a caselor.

Debra Roberts, co-președinte IPCC, a subliniat faptul că schimbările în stilul de viață pot face o mare diferență.

„Acesta este un mesaj care dă putere individului. Nu este vorba de știință îndepărtată; este vorba de unde locuim și muncim, și ne sugerează cum am putea să contribuim la acea schimbare masivă, pentru că toată lumea va trebui să fie implicată. Ai putea spune că nu ai control asupra utilizării terenurilor, dar ai control asupra alimentelor cu care te hrănești, care determină utilizarea terenurilor.”, a explicat Roberts.

Conform raportului, cei cinci pași către limitarea încălzirii la 1.5 grade Celsius sunt:

  • Reducerea emisiilor de carbon cu 45% față de nivelurile din 2010 până în 2030;
  • Energia regenerabilă va oferi aproximativ 85% din electricitatea globală până în 2050;
  • Cărbunele va fi redus la aproape zero;
  • Până la șapte milioane de kilometri pătrați de terenuri vor fi necesare pentru culturi energetice;
  • Emisii globale zero de carbon.

Conform cercetătorilor, dacă nu vom limita încălzirea globală la 1.5 grade Celsius, vom asista la niște schimbări semnificative ale lumii, printre care și pierderea totală a coralilor, creșterea nivelului mării cu 10 cm și efecte semnificative asupra temperaturii și acidității oceanelor, precum și asupra abilității de a crește culturi cum ar fi orez, grâu și porumb.

Problema este acum în mâinile liderilor politici, care vor trebui să ia măsuri rapide.

“Trebuie să înceapă să muncească imediat. Raportul arată clar că dacă guvernele doar îndeplinesc angajamentele făcute în cadrul Acordului de la Paris pentru 2030, nu este suficient. Va face foarte dificilă limitarea încălzirii globale la 1.5C. Dacă citesc raportul și se decid să crească nivelul de ambiție și să ia măsuri imediate, atunci 1.5C rămâne realizabil – aceasta este natura alegerii cu care se confruntă.”, a declarat Jim Skea.

Ecologiștii și activiștii de mediu au salutat raportul, dar au atras atenția că nu mai există timp pentru dezbateri.

„Acesta este momentul în care trebuie să ne decidem. Vrem să facem tranziția către energie curată, stiluri de viață sustenabile. Vrem să ne protejăm pădurile și speciile. Acesta este momentul de care ne vom aminti; acesta este anul în care a avut loc punctul de cotitură.”, a declarat Kosonen.

spot_img

Ultimele știri