Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Telegraful Prahova: Ingropati de gunoaie

Programate sa functioneze pe o perioada de 35 de ani, mai multe rampe ecologice din Prahova au inceput sa fie inchise la nici sapte ani de cand au devenit operationale. Rampele neconforme din judet trebuie inchise pana pe 16 iulie 2009.

Povestea rampelor ecologice din Prahova a inceput prin 2001. La acea data a devenit operationala rampa de la Boldesti-Scaeni, care a fost proiectata la o capacitate de 83.530 de tone/an de deseuri menajere. In anul 2002, inca doua rampe ecologice au fost deschise in Prahova. Este vorba despre obiectivele de la Banesti si Baicoi, care aveau o capacitate de depozitare de 33.730 de tone/an, respectiv de 27.000 de tone/an.
Potrivit calculelor de la acea vreme, judetul Prahova urma sa dispuna de o capacitate de depozitare de peste 154.000 de tone/an. S-a vorbit despre faptul ca aceste locatii vor putea sa asigure, pe durata a 35 de ani, o depozitare la standarde europene. Socoteala de pe hartie nu s-a potrivit cu realitatea.

Cantitati triplate

In numai sapte ani de la momentul in care rampele de la Banesti si Baicoi au devenit operationale, capacitatea de depozitare a fost depasita cu mult. Cu alte cuvinte, in aceasta perioada, aici au fost depozitate cantitati de trei ori mai mari fata de cele prevazute initial. Practic, de la 500.000 de tone, cat urma sa fie colectat in sapte ani, s-a ajuns la peste 1.500.000 de tone.

“Rampele de la Banesti si Baicoi au fost inchise, in Prahova fiind operationale numai rampele ecologice de la Valenii de Munte si Boldesti-Scaeni. Mai nou, gratie accesarii fondurilor europene, a fost data in functiune rampa de transfer prin compostare de la Valea Doftanei si urmeaza a fi functionale in judet si altele“, ne-a declarat Stefan Popescu, comisar sef Comisariatul Garzii de Mediu Prahova.

Fonduri pentru deseuri

Consiliul Judetean Prahova a fundamentat o serie de proiecte care ar putea fi realizate cu finantare din fondurile pre-aderare si post-aderare. Cel mai important proiect este “Managementul deseurilor in judetul Prahova“, valoarea totala estimativa fiind de 24.000.000 de euro, din care cheltuieli eligibile 23.520.000 de euro, iar 480.000 de euro urmand sa reprezinte contributia proprie a solicitantului, respectiv a Consiliului Judetean.

Un alt proiect, care ar urma sa fie finantat, de data aceasta, din fonduri de pre-aderare, este referitor la realizarea unui sistem de gestionare a deseurilor in zona rurala Carbunesti. Valoarea contractului estimativa este de 439.830 de euro, din care contributia externa ar urma sa fie de 395.847 de euro, iar contributia CJ de 44.000 de euro. Potrivit informatiilor postate pe site-ul CJ, acest proiect este in curs de implementare, fiind realizat in proportie de 80%.

Un alt sistem de colectare si transfer deseuri ar urma sa fie realizat la Draganesti, pentru deseurile din Gherghita si Dumbrava. Costurile proiectului se ridica la 799.523 euro, din care cheltuielile eligibile se cifreaza la 719.523 de euro, iar contributia proprie la 80.000 de euro.

“Este vorba despre o rampa de transfer pentru deseurile menajere. Acolo deja a fost betonat si lucrarile respecta graficul“, sustine comisarul sef. Si la Mizil ar urma sa fie implementat un sistem de gestionare a deseurilor, de data aceasta investitia fiind de 776.382 euro, iar contributia proprie de 77.638 euro.

“Master planul pentru mediu este un proiect de 24 de milioane de euro, care prevede inclusiv dotarea cu pubele si echipamente. La Mizil exista deja linie de finantare semnata, iar separat ne gandim sa rezolvam si situatia din zona Urlati, unde a existat o groapa de gunoi, realizata prin 1993, care insa nu mai corespunde, fapt pentru care se impune de urgenta construirea unei rampe de transfer“, a sustinut Mircea Cosma, presedintele CJ Prahova. La Mizil, potrivit comisarului sef al Garzii de Mediu, fosta rampa de gunoi trebuie ecologizata pana pe 16 iulie.

“Toate rampele neconforme trebuie sa fie ecologizate pana pe 16 iulie. Este un termen impus de UE. Paralel, trebuie urgentata actiunea de colectare selectiva a deseurilor si infiintate noi rampe de transfer“, a sustinut Stefan Popescu.

spot_img

Ultimele știri