Summitul de la Copenhaga a dezamagit ONG-urile din Romania

Lipsa unor masuri concrete si a unor tinte ambitioase fac din acordul de la Copenhaga o intelegere derizorie si lipsita de eficienta, sunt de parere reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale din Romania. Ei au subliniat slaba constientizare a pericolului schimbarilor climatice in randul marilor puteri si lipsa generala de solidaritate.

”Ceea ce s-a intamplat la Copenhaga este dezamagitor. Ne asteptam, oarecum la asta, mai ales cand am aflat ca discutiile s-au prelungit. E pacat ca nu au fost stabilite niste tinte clare. Practic, cei care au negociat au dovedit ca nu s-au gandit la milioanele de oameni care vor avea de suferit. Cele mai afectate vor fi tarile in curs de dezvoltare, in special statele africane”, a declarat Raluca Dan, din partea Re.generation. Ea a precizat ca lucrurile ar fi stat altfel daca membrii delegatiilor care au purtat negocieri ar fi fost mai putin influentati de politic, si s-ar fi orientat spre umanitate si solidaritate.

”Am avut discutii numeroase cu celelalte ONG-uri si rezultatul negocierilor de la Copenhaga nu a fost un soc. Fiecare a tras cat a vrut, cat a putut si in functie de interesele avute si au castigat probabil interesele cel mai mari”, e de parere presedintele Asociatiei Ecoassist, Liana Buzea.

Doua grade la patrat

La fel de nemultumiti s-au aratat si voluntarii de la World Wide Fund for Nature (WWF). O analiza efectuata de organizatie a identificat posibilitatea ca mai multe portite, strecurate in mod intentionat, sa le permita tarilor puternic industrializate sa isi creasca nivelul emisiilor cu 4 pana la 10% pana in 2020, fata de nivelul anului 1990.

Acest lucru reprezinta, in opinia celor de la WWF, o diferenta izbitoare fata de promisiunile de a-si reduce emisiile cu 15-19% pe care tarile mari le-au prezentat, pana acum, la Copenhaga. Potrivit analizei, aceste emisii ar putea cauza o crestere a temperaturii medii globale cu pana la 4 grade, mult peste pragul de 2 grade Celsius, admis de experti.

”Pentru a evita un rezultat nul, WWF cere ca marea parte a reducerilor de emisii ale tarilor dezvoltate sa se faca in interiorul acestora. E posibil ca tarile dezvoltate sa incerce sa scape de angajamentul pentru reduceri reale de emisii, insa din pacate nu pot scapa de o viitoare catastrofa climatica”, a declarat Kim Karstensen, coordonatorul Initiativei Globale pentru Clima din cadrul WWF.

"Golul dintre retorica si realitate ar putea fi platit cu pretul a milioane de vieti, sute de miliarde de dolari si o sumedenie de oportunitati ratate. Suntem dezamagiti, insa ne pastram speranta. Societatea civila va continua sa urmareasca fiecare pas al negocierilor ce vor urma. Maine, liderii vor trebui sa se intoarca inapoi la masa de lucru", a adaugat acesta. Kim Karstensen si-a exprimat, de asemenea, speranta ca negocierile din Mexic vor fi incununate de succes. "Ne asteptam ca gazdele din Mexic sa fie candidatii ideali pentru rolul de intermediar", a spus acesta.

Procedurile au pus bete in roate

Daca interesele economice ale statelor au reprezentat una dintre cauzele vehiculate in ceea ce priveste ineficienta acordului, altii au dat vina pe procedurile greoaie si foarte greu de indeplinit la nivel legislativ.

”Nu ma surprinde rezultatul negocierilor de la Copenhaga. Consider ca principalul impas pentru o decizie cu caracter mai interactiv si cu solutii concrete ar fi fost aproape imposibil de luat in conditiile in care, la nivelul regulamentului ONU, deciziile se iau in unanimitate. Este foarte greu sa iei masuri concrete, si nu un acord de principiu, atunci cand sunt implicate 180 de state”, a spus presedintele Asociatirei Salvati Dunarea si Delta, Costel Popa. El a considera ca masurile luate de participantii la summit au totusi sanse sa functioneze daca sunt dublate de masuri concrete, la care statele sa adere.

Societatea civila a fost ignorata

”Am fost uimita de felul in care au fost tratati participantii la summit, reprezentantii societatii civile si ai ONG-urilor care nu au putut intra in Bella Center sa asiste la negocieri in pofida autorizatiilor. Pe de alta parte am vazut oameni care manifestau pasnic si care au fost amenintati de fortele de ordine. Am ajuns la concluzia ca autoritatile sunt la fel peste tot”, a remarcat presedintele Asociatiei Ecoassist, Liana Buzea. Ea s-a aratat incantata de reactia voluntarilor care au infruntat frigul pentru a manifesta pe strazile orasului, felul in care s-au organizat, initiativele colective de a-si arata pozitia si interesul pentru acest subiect.

Text de Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri