Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Sudul Romaniei este printre regiunile UE cu nivel inalt de nitrati in apele subterane

Sudul Romaniei figureaza printre zonele din Uniunea Europeana in care apele subterane contin niveluri crescute de nitrati, se arata intr-un raport referitor la implementarea Directivei Nitratilor, publicat, joi, de Comisia Europeana, informeaza Mediafax.

Folosirea agricola a fertilizatorilor chimici si organici cu nitrati este o sursa majora de poluare a apei in Europa, arata raportul citat, care precizeaza ca, desi sunt vitali pentru cresterea recoltelor, nitratii dauneaza oamenilor.

Raportul privind implementarea Directivei Nitratilor, document legislativ menit sa tina sub control poluarea si sa amelioreze calitatea apei, indica o stabilizare si chiar o scadere a prezentei concentratiilor de nitrati in UE. Raportul arata insa ca, in pofida acestor tendinte incurajatoare, exista numeroase regiuni unde nivelul concentratiilor de nitrati este la dimensiuni alarmante.

Astfel, concentratii mari de nitrati sunt localizate in apele subterane din Estonia, nord-estul Olandei, regiunea Flandra din Belgia, Anglia, in unele parti din Franta, nordul Italiei, nord-estul Spaniei, sud-estul Slovaciei, in sudul Romaniei, in Malta si Cipru. CE a identificat de asemenea concentratii deosebit de mari de nitrati in apele de suprafata din Malta, Anglia, Flandra (Belgia) si regiunea Bretania din Franta.

Concluzia raportului este insa ca la nivelul tuturor celor 27 de state membre se constata o scadere a cantitatilor de nitrati din apa si ca implementarea legislatiei menite sa impiedice poluarea terestra si a apelor de suprafata cu nitrati proveniti din agricultura constituie un succes.

CE atrage insa atentia ca in mai multe zone concentratia de nitrati depaseste limitele prevazute pentru calitatea apei, iar agricultorii din aceste zone trebuie sa se adapteze practicilor sustenabile. Executivul european conchide ca exista in continuare provocari semnificative pentru respectarea standardelor de calitate in cazul apei.

La nivelul UE sunt implementate peste 300 de programe de actiune a caror performanta se imbunatateste constant, potrivit raportului. Printre aceste masuri se numara interzicerea, pe anumite perioade, a utilizarii fertilizatorilor sau controlarea utilizarii si raspandirii nitratilor in apropierea surselor de apa.

Statele Uniunii Europene au stabilit o serie de teritorii in care aplica aceste programe. Exista insa si unele tari – Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda si Slovenia – care au decis sa aplice programe de actiune pe tot teritoriul national pentru a asigura un nivel uniform de protectie.

Raportul referitor la implementarea Directivei Nitratilor se redacteaza o data la patru ani, pe baza informatiilor oferite de autoritatile nationale. Comisia Europeana precizeaza ca in perioada 2008-2009, toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au transmis informari oficiale referitoare la perioada 2004-2007.

Foto: gov.md

spot_img

Ultimele știri