Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Strategii pentru dezvoltarea ecologica a regiunii dunarene

Imbunatatirea conditiilor de mediu si dezvoltarea uriasului potential economic al regiunii dunarene sunt doua dintre subiectele puse in discutie la Budapesta de comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, in cadrul Conferintei privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii si la Summit-ul Dunarii.

La eveniment, care se desfasoara in perioada 25-26 februarie participa si ministrul roman al Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

„Este evident ca impartim cu totii un tel comun, acela de a imbunatati prosperitatea si calitatea de viata a celor 115 milioane de oameni care traiesc in regiunea dunareana. Astazi discutam despre proiecte concrete care vor aduce rezultate de lunga durata”, a declarat Johannes Hahn.

Discutiile din cadrul conferintei de la Budapesta se desfasoara pe patru teme principale de strategie: dezvoltare economica, dezvoltare sustenabila, cultura, educatie si dezvoltare institutionala.

Printre scopurile evenimentului se numara intarirea coeziunii teritoriale in zona Dunarii, diminuarea consecintelor socio-economice si ecologice ale schimbarilor climatice, iar la final va fi semnata "Declaratia de la Budapesta", care va cuprinde angajamentele de cooperare regionala ale statelor participante.

Ungaria a inceput deja sa contribuie la conturarea noii strategii, ocupandu-se de imbunatatirea calitatii apei potabile, conectarea conductelor de gaz si a retelelor de electricitate, precum si dezvoltarea portuara.

Regiunea dunareana cuprinde 14 state, (dintre care 8 sunt membre ale Uniunii Europene), de la Germania in vest si Ucraina in est. Alte puncte ale strategiei de dezvoltare a regiunii dunarene includ necesitatea imbunatatirii transportului si conexiunilor energetice, precum si reducerea poluarii.

De exemplu, bazinul dunarean gazduieste peste 300 specii de pasari, unele dintre ele foarte rare, de aceea este nevoie de masuri urgente pentru protejarea acestora de poluarea industriala si agricola.

Organizata de Comisia Europeana impreuna cu ministerul ungar al Afacerilor Externe, conferinta de la Budapesta este al doilea eveniment, dintr-o serie de cinci conferinte internationale.

Foto: cjcs.ro

spot_img

Ultimele știri