Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania, obligata sa-si faca infrastructura de date spatiale in scopul protectiei mediului

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a afirmat in cadrul sedintei de miercuri de la Guvern ca este necesara adoptarea urgenta a proiectului de ordonanta privind instituirea infrastructurii pentru informatii spatiale in Romania, in conditiile in care termenul limita acordat de Comisia Europeana exprira pe 23 ianuarie, anunta HotNews.

Romania este obligata printr-o directiva a Comisiei Europene sa realizeze infrastructura pentru informatiile spatiale transmise printr-un geo-portal comunitar la care sa aiba acces atat institutiile, cat si publicul larg. Desi directiva a intrat in vigoare inca din 2007, Romania nu a adoptat inca un act normativ privind realizarea acestei structuri spatiale, fapt pentru care Comisia Europeana a demarat o procedura de infringement.

Guvernul trebuie sa adopte o ordonanta pana pe 23 ianuarie. Cu trei zile inainte de expirarea termenului limita, Ministerul Mediului a prezentat actul normativ in Guvern, insa intr-o forma incompleta, fapt care a starnit nemultumirea reprezentantilor altor ministere.

Ultimele modificari ale actului normativ au fost facute in cursul serii de marti. Insa, ministrul comunicatiilor Gabriel Sandu si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca institutia pe care o conduce nu a fost implicata in elaborarea actului normativ nici macar ca avizator. "Nu sunt trecut nici ca avizator, chiar daca eu sunt coordonator", a spus Sandu.

Pentru a-l impaca, premierul Emil Boc a cerut ca proiectul de ordonanta sa fie analizat si de Ministerul Comunicatiilor pana la sfarsitul sedintei de Guvern. Borbely a afirmat ca acest act normativ este discutat de un an si jumatate.

De asemenea, seful Departamentului Afacerilor Europene a afirmat, la randul sau, ca are niste completari la acest act normativ. Si ministrul culturii Kelemen Hunor a afirmat ca detine multe date privind siturile arheologice care nu se regasesc in proiectul de act normativ.

Actiunea declansata de Comisia Europeana reprezinta in acest moment a doua si ultima etapa a fazei precontencioase a actiunii in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru. In cazul in care ministrii nu cad de acord, iar actul normativ nu este adoptat pana pe 23 ianuarie, Comisia Europeana poate decide sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Prin intermediul geo-portalului trebuie furnizate informatii spatiale in scopul politicilor comunitare din domeniul protectiei mediului si al politicilor sau activitatilor cu posibil impact asupra mediului, norme care vor fi aplicate si de Romania.

Infrastructura de date spatiale reprezinta o insumare de tehnologii, decizii politice, standarde si resurse umane necesare promovarii accesului institutiilor publice, private precum si al publicului larg la datele spatiale.

Infrastructura de date spatiale va putea fi utilizata, atat la locul de munca, in scoli sau acasa, pentru a gasi cele mai bune date cu privire la riscurile de mediu in orice zona a UE, de exemplu riscurile la inundatii. Datele privind aceste riscuri se vor putea compara cu date similare din alte zone decat cele ale UE. Pentru acest proiect, trebuie alocata anual de la buget suma de 56 de milioane de lei.

INSPIRE ajuta oamenii de afaceri in luarea deciziilor

Infrastructura Nationala pentru Informatii Spatiale – INSPIRE va pune la dispozitia celor interesati o serie de informatii care vor face mai usoara cautarea datelor si evaluarea calitatii acestora, precum si a domeniilor potentiale de utilizare.

Vor putea fi combinate date ce privesc calitatea mediului cu alte informatii geografice (spre exemplu: datele despre densitatea populatiei vor putea fi combinate cu cele epidemiologice si cu cele de calitatea aerului, pentru a se putea evalua impactul poluarii aerului asupra sanatatii, precum si evolutia parametrilor legati de sanatate in functie de gradul de poluare).

Beneficiarii acestui sistem sunt atat autoritatile, cat si persoanele particulare sau oamenii de afaceri. Astfel, agentii economici vor putea utiliza aceste date in luarea deciziilor, ca de exemplu in evaluarea riscurilor pentru societatile de asigurare, in organizarea si functionarea activitatii in domeniul comunicatiilor, agriculturii, turismului precum si in planificarea teritoriala (amenajarea sau utilizarea teritoriului) si in exploatarea resurselor naturale.

Foto: warrenkarlenzig.com

spot_img

Ultimele știri