Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania libera Dobrogea: Institutul Delta Dunarii, subiect de disputa intre autoritati

Ministerul Mediului a propus comasarea institutului din Tulcea cu Institutul de Cercetari Marine Constanta si cu Institutul National de Cercetari de Mediu din Bucuresti, umand ca cele trei societati comerciale cu capital de stat din domeniul cercetarii stiintifice sa se transforme intr-o singura societate cu trei filiale, in Bucuresti, Constanta si Tulcea.

Romulus stiuca, directorul INCDDD Tulcea, a declarat ca decizia de reorganizare a insitutului pe care-l conduce nu va produce economii bugetare pentru ca acesta lucreaza pe proiecte pe care le obtinem prin licitatie publica interna si internationala din mediul public si privat. "Jumatate din fondurile institutului sunt externe, atrase prin astfel de licitatii, deci nu se poate vorbi de subventionarea activitatii noastre de la buget, cum este cazul altor unitati de cercetare", a declarat acesta.

Miza subordonarii

Dupa ce a devenit publica decizia de reorganizare a Institutului Delta Dunarii a inceput o lupta foarte dura pentru subordonarea acestei institutii pe plan local. Consiliul Judetean Tulcea si-a exprimat intentia sa treaca institutul in subordinea sa. Exista voci care se tem insa ca institutul va deveni astfel o unitate periferica menita sa acopere, cu puncte de vedere stiintifice, date la ordin politic, actiuni menite sa afecteze mediul salbatic din ariile protejate inscrise in reteaua internationala de situri Natura 2000, care ocupa peste 80 la suta din suprafata judetului.

La randul sau, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) face demersuri disperate pentru trecerea in subordinea sa a institutului din Tulcea. Intre specialistii acestui institut si conducerea ARBDD au existat, in ultimii ani, mai multe conflicte pentru ca cercetatorii au atras atentia asupra deteriorarii managementului ecologic al Deltei.

Pentru ca punctele de vedere ale institutului din studiile stiintifice comandate de ARBDD erau contrare intentiilor acestei institutii de a aproba derularea unor activitati periculoase pentru Delta, s-a apelat la firme de apartament care au facut studii pe placul sefilor ARBDD. P

entru eliminarea INCDDD de la licitatii, functionarii ARBDD au comis adesea ilegalitati, cum a fost cazul licitatiei privind realizarea studiului cadastral al Deltei, castigata de o firma de apartament din Miercurea Ciuc, licitatie anulata de Justitie, sau cazul proiectarii renaturarii amenajarii agricole Sireasa de catre o firma privata din Bucuresti, specializata in proiectarea materialului rulant.

spot_img

Ultimele știri