Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Proiect de 1,7 mil. dolari: fermierii moldoveni vor învăța despre utilizarea durabilă și integrată a solurilor și apei

În Republica Moldova, peste 140.000 locuitori din zonele rurale vor beneficia de managementul integrat al resurselor naturale și sustenabilitatea resurselor de sol și apă datorită unui proiect lansat astăzi în valoare de 1,66 milioane de dolari.

Finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) și implementat de FAO în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, proiectul cu o durată de trei ani își pune scopul de a ameliora prestarea serviciilor de eco-sistem în contextul peisajului local.

Adițional, scopul proiectului este de a modifica atitudinea oamenilor și a sprijini procesul de învățare în 32 de sate din nord-estul țării utilizând managementul integrat al resurselor naturale în zonele pilot din raioanele Orhei, Rezina și Șoldănești, și de a facilita, în ultimă instanță realizarea neutralității degradării terenurilor și creșterea surselor de venit din întreaga țară.

„Pentru a aborda provocările ce țin de promovarea agriculturii inteligente sub aspect climatic, implementarea managementul integrat al resurselor naturale și atingerii neutralității degradării terenurilor, noi vom consolida cadrul de politici și instituțional, precum și vom asigura colaborarea inter-sectorială,” a spus Raimund Jehle, Reprezentantul FAO în Moldova.

Proiectul a fost lansat oficial printr-un seminar virtual organizat astăzi, pentru a discuta și conveni asupra strategiei de implementare a proiectului, precum și pentru a revizui planul de lucru și a lansa procesul de cooperare între părțile implicate.

La acest eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Coordonatorul Rezident ONU în Moldova și reprezentanți ai agențiilor ONU, a instituțiilor de cercetare în științe agricole și pedologice și mediului academic, reprezentanți ai sectorului neguvernamental și a asociațiilor de producători cu scopul de a ajunge la consimțământ asupra strategiei de implementare a proiectului, planului de lucru și rolurilor instituționale ale partenerilor proiectului.

Activitățile Proiectului FAO finanțat de GEF sunt structurate în trei componente de bază: crearea unui mediu favorabil pentru managementul integrat al resurselor naturale (MIRN) în Moldova la nivel național și local; restabilirea productivității și rezilienței terenurilor productive prin managementul integrat al resurselor naturale; și asigurarea însușirii și împărtășirii experienței prin monitorizarea și evaluarea eficace a Proiectului, și management adaptiv.

Contribuția FAO la neutralitatea degradării terenurilor se bazează pe avantajul comparativ și expertiza de elaborare a politicilor cu privire la managementul durabil al terenurilor și combaterea degradării solurilor, inclusiv guvernanță și drepturile asupra terenurilor, și rolul său de gestionar principal la nivel global al informației agricole.

Citește și:

Agricultură: Comisia Europeană publică o listă cu posibile programe ecologice
A apărut primul standard pentru conservarea biodiversității în agricultura convențională
Commoditrader şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România îşi extind parteneriatul pentru agricultura conservativă

 

spot_img

Ultimele știri