Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Povestea orasului meu: Oradea

text de Ecaterina Procopov

Primul centru al umanismului din Transilvania traieste, in zilele noastre, prin evenimentele culturale si de divertisment adapostite de zidurile vechii cetati pe parcursul intregului an. oradea si-a surprins intotdeauna turistii prin arhitectura aparte, povestile istorice si farmecul strazilor de odinioara. Pentru ca lumea de basm a orasului sa nu se deterioreze, provocarea venita din partea unei epoci amenintate de efectele incalzirii globale va trebui intampinata cu optimism. Batrana cetate medievala va trebui sa se transforme intr-un oras "verde", iar pasii pe care primaria municipiului Oradea ii face in acest sens nu intarzie sa apara.

Green Report: Ce inseamna protejarea mediului inconjurator pentru autoritatile din Oradea si cat de bine este implementat sistemul de achizitii "verzi"?

Primarul Oradei, Petru Filip: Protectia mediului reprezinta o prioritate pentru Primaria Municipiului si regiile autonome ale acestui oras medieval, mai ales in contextul accelerarii, la nivel mondial, a masurilor luate impotriva schimbarilor clima tice. Chiar daca la nivelul municipiului Oradea nu este inca implementat un cod de achizitii verzi, exemplele unor astfel de achizitii in oras sunt multe. Nu numai ca ele sunt "priete noase cu mediul", dar au si un impact semnificativ asupra vietii economico-sociale a comunitatii locale. In prezent, de exemplu, cladirea Primariei Municipiului beneficiaza de o interventie complexa pentru implementarea unui sistem de climatizare modern, care va asigura si obtinerea certificatului energetic al cladirii.

In ce masura sunt utilizate resursele naturale pentru roducerea de energie alternativa in orasul dumneavoastra?

Oradea a dezvoltat si exploatat resurse naturale pentru utilizarea energiilor neconventionale. Apa termala, de exemplu, este o resursa naturala, cu o valoare economica si ecologica ridicata, pe care municipiul Oradea a invatat sa o utilizeze din ce in ce mai mult. Astfel, in prezent, din apa geotermala se obtine 20% din necesarul de energie termica a municipiului. Mai mult, in 2006, SC Electrocentrale SA Oradea – operatorul local privind producerea, transportul si distributia energiei termice in sistem centralizat, care are ca actionar unic municipiul Oradea – a implementat cu succes procedeul utilizarii biomasei drept combustibil. Este prima realizare la o asemenea scara din Romania, care permite atat reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cat si o dezvoltare a eficientei energetice. Pentru ca suntem la capitolul energie termica, trebuie sa va spun ca, in prezent, se afla in curs de derulare un proiect national pentru reabilitarea termica a locuintelor. In municipiul Oradea este vizat un numar de sase blocuri de locuinte.

Cat de ecologic este, in prezent, transportul public din Oradea si ce proiecte de reducere a poluarii in acest sector exista? Aveti piste pentru biciclisti?

Achizitionarea de mijloace de transport, de catre regia locala de transport public, a avut in vedere, de fiecare data, tramvaie si autobuze performante, conforme cu standardele euro pene de mediu in ceea ce priveste cantitatea de emisii poluante. 50% din ponderea transportului public local o reprezinta transportul electric – tramvaiele –, iar o treime din parcul de autobuze reprezinta autoturisme noi, de tip Mercedes, dotate cu motoare Euro 4. Mai mult, exista, in momentul de fata, o strategie care pri veste continuarea procesului de reinnoire a parcului de autobuze. Dorim achizitionarea a 20 de autobuze noi si o reducere a poluarii prin introducerea troleibuzelor in municipiu. Cat despre pistele de bicicleta, acestea exista in Oradea, lungimea totala a traseelor insumand aproximativ 6 kilometri.

Exista in Oradea un sistem de colectare selectiva a deseurilor?

In prezent, in Oradea exista un sistem partial de colectare selectiva, cu o capacitate de 2.200 litri/secunda. Avem in oras puncte pentru colectare selectiva a deseurilor de PET, de exem plu. Un sistem de colectare separata a deseurilor exista si la nivelul institutiilor. In plus, exista si multi agenti economici care au implementat un astfel de sistem de colectare a deseurilor.

Care sunt cele mai mari probleme de mediu cu care se confrunta Oradea inainte de mandatul dumneavoastra? Cum stau lucrurile in prezent la aceste capitole?

Mandatul meu de primar a inceput, de fapt, in 1991 si continua pana azi, cu o pauza de 4 ani, intre 1996 si 2000. Principalele probleme de mediu erau, in 1991, calitatea si cantitatea apei potabile in anumite zone ale orasului, calitatea prelucrarii prin epurare a apelor uzate, sistemul de gestiune si colectare a gunoiului menajer si stradal si modul de depozitare la halda de gunoi. De asemenea, o alta problema era calitatea aerului cau zata de drumul european E 60, care traversa mijlocul orasului spre frontiera Ungaria-Bors. In prezent, derularea proiectelor MUDP II, ISPA, PHARE CBC, finantarile interne si externe au facut sa fie inlocuite circa 140 km de retele de apa si circa 60 km de retea de canalizare. Uzinele de apa s-au modernizat in sensul in care, azi, acestea produc o cantitate dubla comparativ cu nevoile orasului. Din acest motiv, am inceput si procesul de extindere a retelelor de apa spre Zona Metropolitana Oradea (noua comune). Incepand din 2003, s-a finalizat o portiune noua de circa 6 km din centura orasului, astfel incat tot traficul greu ce traverseaza zona spre vama a fost scos in afara perimetrului locuibil. In ceea ce priveste halda de gunoi ecologica, aceasta func tioneaza din 2005 printr-un parteneriat public-privat, iar in 2008 vor fi finalizate si lucrarile de modernizare la statia de epurare a Oradei.

Care este cel mai mare obstacol pe care l-ati intampinat atunci cand ati dorit sa faceti ceva pentru imbunatatirea conditiilor mediului la dumneavoastra in oras?

Lipsa fortei de munca din constructii, cu siguranta. Derularea lucrarilor se face mereu greoi si cu mari intarzieri, indiferent daca antreprenorii sunt firme romanesti sau straine ori daca finantarile sunt locale, nationale sau internationale.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri