Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Poluarea ramane o problema grava pe Coasta de Fildes

Zeci de mii de locuitori ai Coastei de Fildes sufera in continuare serioase probleme de sanatate dupa doi ani de cand au fost aruncate deseuri toxice in zona, conform unui expert al Natiunilor Unite, informeaza Reuters.

Okechukwu Ibeanu, un investigator independent ONU, a spus intr-o declaratie ca sapte locuri din jurul capitalei Abidjan nu au fost inca decontaminate, fapt care are consecinte groaznice pentru persoanele care locuiesc in apropierea lor.

"Victimele pe care le-am intalnit au continuat sa se planga de dureri de cap, leziuni ale pielii, nasului, gatului, dar si de probleme digestive. Sunt foarte ingrijorat de aceasta situatie, mai ales pentru femei, care s-au plans ca numarul nasterilor premature a crescut, chiar si menopauzele si avorturile apar mai des", a declarat Okechukwu Ibeanu, dupa o vizita de sase zile pe Coasta de Fildes.

Profesorul nigerian a mai spus ca multi oameni au fost fortati sa-si abandoneze locuintele si afacerile dupa depozitarea deseurilor toxice din august 2006, cand chimicalele au fost aruncate din zbor in jurul orasului Abidjan. Au murit cel putin 16 oameni iar sute au fost otraviti. Unii s-au reintors in zona pentru a locui sau a munci pentru ca nu au avut unde sa se refugieze, a spus Ibeanu, cerand guvernului sa actioneze rapid si sa ofere sprijin financiar victimelor dar si sa monitorizeze deseurile toxice.

De asemenea, oamenii care locuiesc in zonele afectate ar trebui verificati si tratati pentru problemele de sanatate de care sufera din cauza substantelor toxice, mai ales ca persoanele afectate nu isi pot permite costurile tratamentelor, a mai spus profesorul.

"Oamenii din Abidjan au nevoie de asistenta medicala imediata. Dupa doi ani, acestia continua sa traiasca in conditii precare iar dreptul lor la un mediu sanatos si sigur continua sa fie violat. Unele dintre victimele pe care le-am intalnit sunt si mai vulnerabile pentru ca nu au bani suficienti pentru a-si cumpara hrana, cu atat mai putin sa-si plateasca facturile medicale", a declarat Ibeanu.

Tranfigura, compania responsabila de aruncarea deseurilor toxice, a fost de acord sa plateasca daune in valoare de 198 milioane de dolari guvernului Coastei de Fildes, dar neaga ca ar fi responsabila pentru faptul ca a facut vreun rau. Procurorii olandezi au declarat in februarie ca vor aduce acuzatii de crima impotriva companiei.

Ibeanu a spus ca guvernul Coastei de Fildes ar trebui sa-si intensifice actiunile impotriva companiilor care fac rau oamenilor. "Guvernul ar trebui sa trimita un semnal catre corporatiile transnationale ca asemenea crime nu vor ramane nepedepsite si ca Africa nu este o groapa de gunoi ieftina", a concluzionat Ibeanu.

spot_img

Ultimele știri