Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Poluarea a provocat zeci de mii de decese în 2020 în cele mai mari orașe ale lumii, deși s-au aflat în lockdown

Poluarea atmosferică a provocat zeci de mii de decese anul trecut în cele mai populate cinci oraşe ale lumii, în pofida măsurilor de lockdown impuse în contextul pandemiei de coronavirus, potrivit Reuters. Oamenii de ştiinţă cer guvernelor să renunţe la combustibilii fosili şi să investească în redresarea ecologică.

Greenpeace Southeast Asia şi compania de tehnologie a calităţii aerului IQAir au măsurat nivelurile de poluare din 28 de oraşe – alese în funcţie de datele disponibile şi de răspândirea geografică.

În cele mai populate cinci oraşe, adică New Delhi, Ciudad de Mexico, Sao Paulo, Shanghai şi Tokyo, poluarea aerului a provocat aproximativ 160.000 de decese şi pierderi economice în valoare totală de circa 85 de miliarde de dolari.

„Câteva luni de lockdown nu au avut un impact real asupra nivelului mediu al poluării aerului pe termen lung la care oamenii au fost expuşi. Este puțin șocant să vedem cât de multe răsturnări au fost – și mai avem de lucru pentru a îmbunătăți poluarea aerului”, a declarat pentru Reuters, Aidan Farrow, cercetător în domeniul poluării aerului la Laboratoarele de Cercetare Greenpeace din cadrul Universităţii Exeter din Marea Britanie.

Poluarea atmosferică reprezintă cel mai mare risc de mediu pentru sănătatea umană la nivel global şi ucide aproximativ 7 milioane de oameni anual, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Organizaţia spune că nouă din zece persoane respiră aer poluat, ceea ce provoacă accidente vasculare cerebrale, cancer pulmonar şi boli de inimă, şi care are aceleaşi efecte ca fumatul.

Poluarea afectează oraşele din Asia decât în oricare altă parte a lumii. Cauzele principale ale poluării atmosferice sunt emisiile de CO2 ale autoturismelor, centralele pe bază de cărbune, construcţiile, artificiile, tăierea pădurilor şi incendierea culturilor, arderea lemnelor de foc şi a deşeurilor.

În New Delhi s-a înregistrat cel mai mare număr de decese dintre cele cinci oraşe, cu aproximativ 54.000 de decese (o persoană din 500) din cauza nivelurilor ridicate de particule în suspensie, cunoscute sub numele de PM2.5, care pot cauza boli pulmonare şi cardiace, arată studiul.

La rândul său, capitala Japoniei, Tokyo, a înregistrat 40.000 de decese şi pierderi economice de 43 de miliarde de dolari din cauza poluării atmosferice, se mai arată în studiu.

Lockdownurile menite să stopeze răspândirea noului coronavirus în marile orașe au forțat milioane de persoane să lucreze de acasă, în timp ce economiile încetinite au redus emisiile de dioxid de carbon.

„Am văzut schimbări în traficul rutier, aviație, de asemenea … dar sursele majore (pentru poluarea aerului) au continuat să funcționeze în mare măsură ca înainte”, a spus Farrow,

„Problema este vastă și are nevoie de un efort mare, multindustrial, pentru a o aborda”, a adăugat el, solicitând mai multe investiții în tehnologii mai curate, energie regenerabilă și transporturi publice electrificate.

Citeşte şi:

UE a demarat procedură de infringement împotriva României pentru legislaţia privind emisiile industriale
Milioane de tone de CO2 provin de la examenele de permis picate – studiu
spot_img

Ultimele știri