Poluare de 125 de ori mai mare la Sometra Copsa Mica

Cel mai mare poluator din Romania si unul din cei mai importanti din Europa, SC Sometra SA, din localitatea sibiana Copsa Mica, a depasit anul trecut de 125 de ori norma de emisii de dioxid de sulf in atmosfera, ceea ce l-a determinat pe prefectul judetului sa efectueze un control, luna viitoare, la societatea patronata de greci.

Prefectul Ilie Mitea s-a declarat, marti, extrem de nemultumit de poluarea peste normele admise inregistrata in continuare de Sometra, dar si de felul in care patronii greci colaboreaza cu institutiile de mediu din judetul Sibiu. Conform unui bilant de mediu pe 2007, la Sometra, specialistii e mediu avertizeaza ca poluatorul si-a depasit anul trecut cu mult norma de emisii in atmosfera aprobata.

"Fata de anul trecut – ceea ce pe mine ma nemultumeste cumplit – de 125 de ori s-a depasit norma de bioxid de sulf in atmosfera. Prin urmare, consider ca depasirile si modalitatea de lucru intre Sometra si institutiile statului abilitate sa supravegheze aceste emisii (…) nu sunt bune" – a declarat prefectul Ilie Mitea.

Singura speranta a sibienilor din zona de nord a judetului, puternic afectata de poluarea de la Sometra, este in anul 2012, cand patronii greci au promis ca vor construi o noua fabrica de acid sulfuric, ceea ce ar reduce poluarea cu dioxid de sulf.

Constienti de poluarea pe care o creeaza, proprietarii actuali ai fabricii, de la firma greceasca Mytilineos Holdings, au instalat anul trecut noi filtre pentru a reduce emisiile si au promis sa impadureasca zona din apropierea combinatului.

In prezent, emisiile de dioxid de sulf genereaza frecvent fenomene de poluare locala ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile dispersiei. Din evaluarile existente, societatea elibereaza in atmosfera circa 15.000-18.000 de tone de dioxid de sulf pe an. Substanta este eliberata direct in atmosfera prin cosul de dispersie, cu inaltimea de 250 de metri.

Emisiile vor fi reduse semnificativ doar la punerea in functiune a fabricii de acid sulfuric, valoarea estimata a investitiei fiind de 10,3 milioane de euro.

Societatea Sometra a primit anul trecut cu mai multe sanctiuni contraventionale, in valoare de 600.000 de lei, din partea Garzii de Mediu, pentru depasirea concentratiei maxime admise in emisie de dioxid de sulf.

Orasul Copsa Mica este in continuare considerat cel mai poluat oras din Romania, din cauza nivelului emisiilor de plumb. Fabrica Sometra polueaza zona de nord a judetului Sibiu inca din anul 1930, de la infiintare.

Patronatul de la Sometra este obligat sa investeasca aproape 15 de milioane de euro in urmatorii sase ani pentru modernizarea instalatiilor, in asa fel incat sa respecte normele europene de protectia mediului, conform unui raport al Garzii de Mediu.

Societatea a obtinut autorizatia integrata de mediu in luna iunie 2006, dupa ce a negociat o perioada de tranzitie pana in anul 2014 pentru reducerea emisiilor de poluanti precum dioxid de sulf si pulberi cu continut de metale grele. In conformitate cu planul de actiuni asumat de SC Sometra SA, toate lucrarile care au drept scop incadrarea emisiilor de poluanti in limitele legale vor fi finalizate pana in anul 2012.

Statisticile oficiale arata ca speranta de viata in oras este cu noua ani mai mica decat media nationala. Exista numeroase studii care confirma acest lucru. O organizatie de mediu, EcoTur, a facut un sondaj in zona in 1999 si 2004, impreuna cu cercetatori britanici. Acestia au constatat ca solul era contaminat cu plumb de 92 de ori peste nivelul permis, iar vegetatia continea plumb de 22 de ori peste nivelul permis.

Un alt studiu, facut pe copii cu varste intre doi si 12 ani, a aratat ca acestia aveau in corp un nivel ridicat de plumb si semne de incetinire a dezvoltarii.

Doar in 2006, 80 de muncitori de la fabrica au fost tratati de intoxicare cu plumb. Pentru multi ani, sute de persoane s-au plans de probleme la plamani. Alte dovezi privind impactul poluarii asupra sanatatii au venit in urma unei anchete oficiale in legatura cu moartea a doi cai. Serviciul national veterinar a gasit, in fanul pe care il mancau caii, de zece ori mai mult plumb decat nivelul admis, precum si cantitati mari de alte metale grele.

Exista un risc ridicat ca productiile legumicole si pomicole locale sa fie la fel de toxice. Conform prefectului judetului, taranii din satele apropiate de orasul Copsa Mica sunt nemultumiti ca pamantul nu mai este fertil.

spot_img

Ultimele știri