Plamanii Beijingului, insanatositi de Jocurile Olimpice

Amenintat, in 2008, de Comitetul Olimpic International ca Republica Chineza va pierde statutul de tara gazda a Jocurilor Olimpice, guvernul lui Wen Jiabao a luat masuri drastice pentru reducerea poluarii mediului din principalele orașe din China.

In numele Jocurilor Olimpice au fost inchise atunci fabricile poluante, au fost suspendate santierele din Beijing, calitatea apei a fost drastic verificata de autoritati, utilizarea solvenților toxici a fost interzisa, iar benzinariile care nu respectau standardele de mediu au fost zavorate.

Iar dintre cele trei milioane de masini, care se inghesuie zilnic pe strazile capitalei chineze, acoperita adesea de un nor des de sulf și azot, jumatate au stat cuminți acasa in timpul Olimpiadei.

Dupa 3 ani de la Jocurile Olimpice desfasurate la Beijing, un studiu efectuat de cercetatorii americani demonstreaza ca aceste masuri antipoluare, luate de China in din 2008, au redus considerabil riscul bolilor pulmonare, potrivit site-ului francez „20 minutes”. Daca aceste masuri ar fi pastrate, sustin autorii studiului, cel putin jumatate din locuitorii din Beijing ar putea sa scape de amenintarea cancerului pulmonar.

Centralele pe carbune si gazele de esapament, vedetele poluarii in Beijing

Beijingul are 22 de milioane de locuitori si este cunoscut ca una dintre cele mai poluate metropole din lume, in mare parte din cauza economiei sale in plina dezvoltare. Carbunii arsi in centralele electrice, folosirea biomasei si gazele de esapament se numara printre principalii factori de poluare din acest oras, iar numarul vehiculelor continua sa creasca cu 13% in fiecare an, precizeaza autorii studiului aparut de curand in revista americana „Environmental Health Perspectives”.

Specialistii au analizat compozitia chimica si impactul cancerigen al unei game de substante poluante, cunoscute sub numele de hidrocarburi aromatice policiclice, care rezulta din arderea carbunelui, a lemnului sau a benzinei. Acesti poluanti au fost redusi in SUA prin masuri verzi si prin cresterea productiei de energie curata. Insa, in tarile aflate in dezvoltare, emisiile de hidrocarburi aromatice policiclice sunt foarte mari, din cauza industrializarii, a cresterii demografice si a utilizarii petrolului si provoaca boli grave.

In China, poluarea reprezinta una dintre problemele majore, iar fondurile alocate tratarii diverselor boli cauzate de emisiile poluante reprezinta aproximativ 3,8% din PIB. „Fara indoiala, China trebuie sa-si indrepte atentia spre reducerea poluarii, iar acest lucru merita toata atentia guvernului si a poporului chinez”, spune Yuling Jia, coautor al acestui studiu.

300.000 de chinezi mor anual din cauza poluarii

Potrivit statisticilor, 300.000 de persoane mor anual in China din cauza bolilor cardiace si a cancerului pulmonar provocat de poluarea atmosferica. Iar autorii studiului au descoperit ca nivelul ridicat al hidrocarburilor aromate policiclice din atmosfera ar putea fi responsabil de aparitia a 21.200 de cazuri de cancer pulmonar, raportate la media de viata. Acest numar ar putea sa scada la 11.400, daca ar fi pastrate masurile antipoluare care au fost luate in timpul Jocurilor Olimpice din 2008.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri