Informatia Zilei Satu Mare: Complexul ecologic din Gradina Romei va fi inaugurat peste o luna

Miercuri a avut loc o conferinta de presa organizata cu ocazia incheierii proiectului “Complexul de Educatie Ecologica si Monitorizare a Calitatii Aerului”.

Cu totii stim povestea fostei bai comunale din Satu Mare ce se afla in incinta Gradinei Romei. Ani de zile cladirea, care e foarte veche, a stat nefolosita din lipsa de fonduri. Acum doi ani s-au pus bazele unui proiect foarte mare si costisitor, la initiativa fostului director al Agentiei pentru Protectia Mediului, Bekessy Elisabeta. Timpul initial acordat realizarii proiectului a fost de 14 luni, insa s-au cerut prelungiri, durata lucrarilor la cladire fiind de 24 de luni.

In realizarea proiectului sunt implicate Primaria Municipiului Satu Mare, APM Satu Mare si Primaria Djakovo (Ucraina). Fondurile provin din bani europeni in proportie de 89,92% si 10,08% din partea Primariei Municipiului Satu Mare. Valoarea proiectului este de 750.000 euro.

Complex unic in tara

Initial Primaria isi dorea sa reabiliteze cladirea, fara a o folosi in alte scopuri decat era inainte. Din lipsa de fonduri insa nu au reusit sa faca nicio reparatie. Cladirea reprezinta un monument istoric pentru orasul Satu Mare, de aceea, in momentul in care ucrainenii au venit cu propunerea realizarii unui complex de monitorizare a calitatii aerului, APM Satu Mare si Primaria au fost de acord, considerand ca proiectul va avea succes si, in urma finalizarii acestuia, se va obtine ceva unic in Romania.

Acum, cand cladirea e aproape gata de dare in functiune, au mai ramas de facut cateva finisari exterioare, mobilatul si utilatul acesteia si inceperea activitatilor complexului.

“Avand in vedere ca nu mai avem mult de lucru la cladire, consideram ca aproximativ intr-o luna de zile vom putea inaugura complexul si sa incepem activitatile”, spune primarul Iuliu Ilyes.

Complexul va fi intretinut de cei de la APM si primarie si va servi pentru studii si evaluari, sarbatori ecologice, celebrari, urmarirea si imbunatatirea calitatii apei si a aerului atat in partea de nord-vest a Romaniei, cat si pe teritoriul Ucrainei. Acesta este cel mai scump proiect de cooperare transfrontaliera finantat din fonduri UE. In momentul in care acesta va fi dat in folosinta, va avea un rol foarte important in domeniul protectiei mediului, fiind unic in tara.

spot_img

Ultimele știri