In Romania, ponderea alimentelor ecologice nu depaseste 2% din total

Ponderea alimentelor ecologice in Romania nu depaseste, in medie, doi la suta din totalul comercializat, a declarat, vineri, pentru Agerpres, Adrian Mihalache, secretar general al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

‘Alimentele ecologice pe care le gasim in magazinele din Romania au o pondere de maxim doi la suta din totalul comercializat. Cu toate acestea, numarul cumparatorilor potentiali este mai mare decat cel al celor efectivi, desi preturile alimentelor ecologice sunt, in medie, cu 30 la suta mai mari decat in cazul celor conventionale’, a apreciat Mihalache.

Acesta a facut referire si la gama de produse de larg consum inscriptionate ‘bio’ existente pe rafturile supermarketurilor romanesti. ‘In prezent, pe rafturile comerciantilor gama produselor ecologice este destul de restransa si cuprinde sortimente, precum zahar, faina, lactate, branzeturi sau miere. In ciuda acestei situatii, an de an cifra de afaceri a comertului cu astfel de produse a crescut’, a explicat reprezentantul AMRCR. Totodata, Mihalache a remarcat faptul ca, daca in urma cu patru ani multi comercianti se intrebau se sunt aceste produse ecologice, ‘astazi asistam la o rasturnare de situatie, tot aceiasi nehotarati dorind sa-si extinda rafturile din supermarketuri cu marfa eco’.

Potrivit oficialului AMRCR, statisticile arata ca, la nivel global, 80 la suta din toata hrana naturala este consumata de numai 20 la suta din populatia planetei care locuieste in tari civilizate. Cel mai nou raport privind piata interna de produse agroalimentare ecologice intocmit de Ministerul Agriculturii releva ca aceasta a valorat, in 2008, circa 20 de milioane de euro, in timp ce exporturile s-au cifrat, in aceeasi perioada, la 100 milioane euro, dublul valorii din 2006. Conform acelorasi date, cresterea pietei ecologice din Romania este una constanta, in conditiile in care la nivelul anului trecut erau inregistrati 86 de procesatori de produse bio, aproape dublu fata de 2007, cand era consemnat un numar de 48.

Din totalul raportat, 60 de procesatori activau in productia vegetala, noua in cea animaliera si 17 in apicultura. In ceea ce priveste suprafetele cultivate cu produse ecologice, se estimeaza ca, la finele anului 2009, acestea ar putea ocupa 240.000 ha din suprafata totala existenta, cu 8,6 la suta mai mult decat in 2008, cand s-au raportat 221.000 ha (1,60 la suta din total).

La nivel national, Suceava este judetul cu cei mai numerosi operatori (peste 700), urmat de Mures (intre 200 si 700), iar pe locul trei se claseaza Bacau, Tulcea si Ialomita (intre 100 si 199), in timp ce 12 judete au fost consemnati sub 20 de operatori. Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica ‘Bio Romania’, Centrul International de Comert, Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si compania germana EkoConnect au organizat, in zilele de 22 si 23 octombrie, la Romexpo, prima editie a Forumul de Agricultura Ecologica 2009.

Pe durata celor doua zile de sesiuni, au tinut discursuri specialisti in domeniul ecologic agro-alimentar, dar si oficiali ai celor mai importante asociatii de profil din tara si strainatate, precum Bio-Romania, EkoConnect Germania, AMRCR sau Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

spot_img

Ultimele știri