Piata M&A din regenerabile depinde de pastrarea numarului de certificate

Piata de fuziuni si achizitii (M&A) din sectorul energiei regenerabile va continua sa fie interesanta si in 2013, cu aceleasi doua vedete: energia eoliana si energia solara, daca se va pastra schema actuala de promovare, au declarat pentru Green Report, reprezentantii Ernst & Young Romania.

In opinia lui Dragos Atanasiu,  Senior Manager, Tranzactii, PricewaterhouseCooper Romania (PwC), desi domeniul suscita interes crescut din partea investitorilor interesati, apropierea termenului de realizare a proiectelor determina scurtarea ferestrei de oportunitate pentru investitiile in proiecte ready-to-build (actuala schema de sprijin  are o durata de aplicare de 15 ani numai pentru unitatile puse in functiune sau retehnologizate pana in 2016 – n.r.).

Dragos Atanasiu, Senior Manager, Tranzactii, PricewaterhouseCooper Romania

Prin urmare, anul 2012 a fost mult mai sarac in tranzactii pentru ca au fost foarte putine proiecte foarte bune care sa poata indeplini cerintele tot mai stricte ale investitorilor determinati, iar ultimii au devenit tot mai selectivi din dorinta de a-si asuma riscuri in limite controlabile. Marii investitorii strategici si-au urmat planurile de investitie incepand cu anii precendenti, iar in anul 2012 si-au urmat investitiile in derulare sau deja operationale. Aceasta abordare i-a ajutat sa isi controleze mai bine si sa isi limiteze expunerile la risc”, a declarat, pentru Green Report, Atanasiu.

Acesta a adaugat ca, in perspectiva, piata va creste in ansamblu pentru ca, desi va ramane componenta de piata de tranzactii cu proiecte a carei valoare este de asteptat sa scada (datorita randamentelor in scadere pe fondul diminuarii numarului de certificate si a realizarii cotei de energie), o alta componenta cu tranzactii de active sau business-uri operationale va deveni activa, iar acest tip de tranzactii vor avea valori mai mari decat componenta de tranzactii cu proiecte.

Sase tranzactii incheiate in 2012

Energia eoliana este in continuare cea mai atractiva pentru investitori, in termeni de tranzactii, dar energia solara devine si ea din ce in ce mai interesanta, datorita schemei foarte atractive de promovare a proiectelor din acest sub-sector. Anul trecut s-au inregistrat doua tranzactii in energie solara”, au mai spus reprezentantii Ernst & Young.

Potrivt datelor companiei, in 2012 au fost incheiate sase tranzactii in domeniul energiei regenerabile, fata de doar doua in 2011. Valoarea este greu de estimat, având in vedere ca, in majoritatea cazurilor, valorile tranzactiilor nu au fost facute publice.

„Tranzactiile anuntate public anul trecut sunt foarte putine, iar valoarea lor poate fi numai estimata in functie de capacitatea proiectelor si volumul estimat al investitiei. Chiar si cunoscand aceste elemente, valoarea unui proiect poate varia semnificativ in functie de maniera in care partile implicate se inteleg sa gestioneze riscurile realizarii investitiei, intre care cele mentionate mai sus”, a mai spus Dragos Atanasiu.

Romania, o piata aflata in curs de maturizare

Sectorul energiei regenerabile a cunoscut o crestere accelerata in ultimii de trei ani in Romania. Cresterea aceasta a fost determinata de apetitul investitional crescut care, intre altele, a vizat si vizeaza securizarea veniturilor din schema suport cu certificate verzi pana la momentul in care numarul acestor certificate urmeaza sa scada.

Toate proiectele trebuie sa ajunga operationale si sa livreze energie inainte de termenele limita pentru a primi numarul de certificate verzi conform schemei actuale. Pana la acel moment este necesara constructia efectiva si conectarea facilitatii de productie. In mod rational investitorii in astfel de proiecte vizeaza achizitii atat timp cat acestea pot deveni viabile pana la termenul limita. Apropierea termenului limita este unul din considerentele pentru care atractivitatea acestor proiecte (ca si tinte de achizitii) este in scadere”, a explicat reprezentantul PwC Romania

In Romania vorbim despre tranzactii cu proiecte in stadiul „ready to build” in timp ce in pietele mai mature discutam despre tranzactii cu active / afaceri la stadiul „turn key” si/sau „operational”.

Practic un business operational sau la cheie presupune existenta investitiei in echipamente. Prin contrast in cazul unui proiect in stadiul de incepere a constructiei investitia in echipamente nu este inca realizata , valoarea acestuia din urma putand fi de 10 si chiar 20 de ori mai mica decat valoarea investitiei pana la stadiul unui proiect operational. Prin urmare, in Romania, valoarea tranzactiilor cu proiecte este semnificativ mai mica decat intr-o piata matura unde se tranzactioneaza business operational sau la cheie”, spune Atanasiu.

Potrivit datelor furnizate de Ernst & Young, per total, piata fuziunilor si achizitiilor din Romania s-a dublat in 2012 ca valoare estimata fata de 2011, pana la 788 milioane USD. In ceea ce priveste numarul tranzactiilor, Romania se inscrie in tendinta globala, dar cu o scadere mai mica, de la 120 tranzactii in 2011, la 114 in 2012, inregistrand o scadere de numai 5%.

Valoarea M&A din regenerabile a scazut cu 31% la nivel global

Activitatea de fuziuni si achizitii (M&A) din domeniul regenerabilelor a atins 7 miliarde de dolari in ultimul trimestru al anului trecut, potrivit cifrelor anuntate de PwC. Insa aceasta nu a fost suficient pentru a stopa declinul din 2012, potrivit Businessgreen.com

Fuziunile si achizitiile au totalizat 463 de deal-uri estimate la sub 18 miliarde de dolari, cu 22% mai putin decat numarul de afaceri inregistrate in 2011 (594). De asemenea, valoarea acestora a scazut cu 31%, la 26 miliarde de euro.

Cu toate acestea, PwC  sustine ca sectorul energiilor regenerabile ramane o piata in crestere de vreme ce necesarul de energie electrica va cunoaste valori ridicate.

Mai mult decat atat, expertii PwC prevad “o crestere substantial a afacerilor” in sectorul proiectelor eoliene onshore din Europa, ca urmare a vanzarilor de active de 4 – 5 miliarde de dolari  anuntate la sfarsitul anului trecut.

spot_img

Ultimele știri