Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ecologistii sarbatoresc prin munca Ziua Pamantului

Organizatiile neguvernamentale de mediu din Romania au un program incarcat de Ziua Pamantului si sunt mandre de acest lucru.  Intrebati cum marcheaza aceasta sarbatoare ei au raspuns ca prin munca, pregatiri si organizari de proiecte.

Asociatia Salvati Dunarea si Delta se pregateste pentru un weekend incarcat de actiuni ecologice. “Ziua Pamantului o marcam ca de obicei, prin munca, prin pregatirea catorva actiuni care vor avea loc weekendul acesta in Bucuresti. Sambata vom organiza o plantare pe cheiul Dambovitei, ca parte a proiectului ‘Sofez, deci plantez’ si duminica vom organiza un protest pentru salvarea Rosiei Montane impotriva intentiilor guvernului de a aproba proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana”, a declarat, pentru Green Report, Costel Popa, directorul asociatiei Salvati Dunarea si Delta.

Acesta are si un mesaj pentru romani de Ziua Pamantului. “In primul rand de Ziua Pamantului romanii trebuie sa realizeze ca exista asociatii care promoveaza protejarea mediului si ca fiecare dintre ei poate face ceva in sensul acesta si, pe langa actiunile directe pe care oamenii le pot face, ei pot oferi o donatie de 2% din impozitul lor pe venit unei organizatii ecologiste nonguvernamentale”, a adaugat acesta.

Tot prin munca marcheaza si organizatia Terra Mileniul III aceasta zi. “Sarbatorim Ziua Pamantului prin munca. Ne pregatim pentru o actiune de educatie ecologica ce va avea loc la Moreni, cu elevi si profesori si care va dura patru zile”, a declarat Lavinia Andrei, presedintele Terra Mileniul III.

“Le transmit romanilor de Ziua Pamantului sa traiesca in armonie cu natura si sa se gandeasca intotdeauna ca fiecare pas si fiecare actiune de-ale lor vine in detrimentul naturii si, prin urmare, sa fie mai constienti de ceea ce fac”, a adaugat aceasta.

Sa pedalam pentru binele Pamantului

Pentru ca o planeta mai verde inseamna mai putina poluare auto, asociatia “Bate Saua sa Priceapa Iapa” ne indeamna, cu ocazia Zilei Pamantului, sa mergem mai mult cu bicicleta.

“De Ziua Pamantului le transmit romanilor sa incerce macar o data in viata sa faca turul lumii pe bicicleta”, a declarat George Culda, presedintele Asociatiei “Bate Saua sa Priceapa Iapa”.  “Marcam Ziua Pamantului prin pregatiri pentru organizarea urmatoarelor evenimente ale Asociatiei Bate Saua. Primul eveniment este pe 29 aprilie in cadrul programului ‘Cu bicicleta la serviciu’ in care organizam o plimbare business pe bicicleta, in colaborare cu Asociatia Junior Chamber”, a continuat acesta.

Tot in aceasta zi de sarbatoare, ONG-urile vor sa insufle si copiilor responsabilitatea fata de mediul inconjurator cu actiuni de educatie ecologica in scoli. “Astazi aveam planificat un eveniment de educatie ecologica in scoli in cadrul proiectului ‘Scoli pentru un viitor verde’, insa din pacate, din cauza grevei din invatamant, actiunea a fost amanata pentru saptamana viitoare”, a declarat Luminita Tanasie, director de program WWF Dunare-Carpati Romania.

“In aceasta zi de sarbatoare oamenii ar trebui sa se gandeasca si la altceva decat ei insisi si partea materiala, se pot gandi macar azi la legatura lor cu natura si impactul pe care il are viata lor asupra ei”, le-a transmis aceasta romanilor.

Ecologistii de la Greenitiative vor sa aduca un strop de verde in scoli si propun autoritatilor sa investeasca in proiecte de management al deseurilor si de sustenabilitate energetica in scoli.

“Cu ocazia zilei de astazi depunem petitii la toate primariile de sector din Bucuresti prin care solicitam se se faca investitii in sustenabilitate in scoli, precum reducerea consumului de energie prin investitii in sustenabilitate energetica si sa se implementeze un program de management eficient al deseurilor, colectare selectiva si preluare corecta de catre operatorii de salubritate”, a declarat Felicia Ienculescu Popovici de la Asociatia Greenitiative. „Romanilor le transmit, cu ocazia Zilei Pamantului, sa puna mediul cat mai sus pe agenda lor”, a mai spus aceasta.

Ziua Pamantului are ca scop cresterea gradului de constientizare si de apreciere a mediului si a fost sarbatorita pentru prima data in 1970, la initiativa senatorului american Gaylord Nelson. Sarbatoarea este celebrata primavara in emisfera nordica si toamna in emisfera sudica. Multe comunitati din lume sarbatoresc Saptamana Pamantului, organizand timp de o saptamana activitati axate pe subiecte de mediu.

Pe 22 aprilie 1970, Ziua Pamantului a marcat inceputul miscarii moderne pentru mediu. Aproximativ 20 de milioane de americani au participat, mii de colegii si universitatii organizand proteste fata de deteriorarea mediului.

Text de Sorina Covrig
Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri