Eco-sfaturi alimentare pentru a face fata sezonului rece

Aportul nutritional trebuie adaptat tinand cont de sezonul in care ne aflam, iar alimentatia adecvata varstei si nevoilor calorice ale organismului, a declarat Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului pentru Calitatea Vietii, informeaza Agerpres.

"Avand in vedere ca 70% din sistemul imunitar al organismului este situat in intestin, doar printr-o alimentatie corect aleasa ne putem mentine si creste rezistenta la imbolnavire, inclusiv la infectiile frecvente in timpul iernii", a explicat specialistul.

In Romania, un copil sufera, in medie, de 5 – 6 raceli pe an, iar un adult de 2 – 4 raceli pe an, evitarea acestui fapt putand fi contracarata prin consumarea de vitamine si minerale.

Vitaminele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt: vitamina C – aportul zilnic recomandat fiind de 200 mg (un ardei rosu de marime medie, doua portocale sau un grapefruit, 100 g de patrunjel), vitamina A – 800 micrograme (morcovi, ficat, peste, ou, unt).

Pe de alta parte, mineralele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt: amintim zincul, 10 mg pe zi (fructe de mare, seminte de dovleac, paine si cereale integrale), seleniu, 55 micrograme pe zi (nuci, piine, peste carne, oua).

Merele sunt fructele traditionale si sunt surse de antioxidanti si vitamine. De asemenea, iaurturile probiotice, cum sunt cele care contin tulpina L Casei Imunitass, ne ajuta sa ne intarim sistemul imunitar, produsele lactate netrebuind sa lipseasca din meniul zilnic deoarece furnizeaza proteine de calitate superioara, principala sursa alimentara de calciu.

Absorbtia calciului este conditionata de un aport suficient de vitamina D, a carei sinteza endogena scade din cauza expunerii foarte reduse la soare, aportul alimentar la nivelul necesarului zilnic fiind de 5 micrograme (peste gras, ficat, alimente imbogatite cu vitamina D, de regula produse lactate).

Alimentele din cereale integrale sunt o sursa de fibre esentiale pentru un sistem digestiv sanatos, dau senzatia de satietate si ajuta la mentinerea greutatii normale, a evidentiat Mencinicopschi.

Trebuie consumat cat mai des peste, o importanta sursa de proteine si acizi grasi omega 3, care reduc nivelul colesterolului rau, iar alimentele grase trebuie inlocuite cu cele cu continut scazut de grasimi.

Profesorul Mencinicopschi a facut o mentiune speciala privitoare la post accentuand asupra pastrarii echilibrului alimentar si diversitatea si in post.

"Cartofii prajiti sunt de post, usor de preparat si gustosi, dar contin multa grasime, deci multe calorii. Absenta lactatelor si a carnii rosii poate produce deficiente de calciu si fier, minerale extrem de importante pentru sanatatea si echilibrul organismului – deficiente care trebuie neaparat compensate – si nu e usor! Broccoli si spanacul sunt surse de calciu, respectiv fier, dar mai greu asimilabile decit din lapte sau carne", sustine specialistul.

Directorul Institutului pentru Calitatea Vietii Alaturi de alimentatia corecta considera ca alte cateva conditii trebuie respectate pentru a ne bucura de o iarna linistita – respectiv imbracamintea calduroasa, adecvata conditiilor meteo, miscarea, odihna suficienta, esentiala pentru un organism rezistent, dar si respectarea regulilor de igiena legate de evitarea contactului cu persoane bolnave si spalatul frecvent al mainilor.

Foto: kaboose.com

spot_img

Ultimele știri