Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Curierul National: Retrocedarile au lasat pe drumuri aproape 3.000 de silvicultori, in ultimii 3 ani

Romsilva va disponibiliza pana la sfarsitul anului 447 de salariati, dupa ce a concediat circa 550 de angajati in primele sase luni, ca parte a programului de restructurare a Regiei, in urma retrocedarii terenurilor forestiere catre fostii proprietari. Programul de restructurare a Romsilva a fost aprobat, miercuri, in sedinta de Guvern, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii. Astfel, numarul total al salariatilor Romsilva vizati de masurile de concediere colectiva in 2009 este de 982 de persoane. In prezent, Regia Nationala a Padurilor Romsilva are 20.370 de angajati.
Pana la sfarsitul anului 2006 au fost concediati 798 de salariati din cadrul Romsilva, in anul 2007 inca 1.075 de angajati, iar pana la sfarsitul anului 2008 au fost disponibilizati alti 550 de salariati.

Potrivit Regiei, anul acesta va fi ultimul, al disponibilizarilor cauzate de retrocedarile de paduri. Pana in prezent s-au retrocedat aproximativ 2,7 milioane de hectare din fondul national forestier. "Speram ca anul acesta sa fie ultimul al disponibilizarilor, deoarece ar trebui sa se termine cu retrocedarile, 2009 a fost anul cel mai dificil din acest punct de vedere. «Grosul retrocedarilor» a trecut, a mai fost o runda de retrocedari catre cei care s-au trezit in ultimul timp", a declarat, pentru Curierul National, Ion Maghedon, purtatorul de cuvant al Romsilva.

Guvernul a hotarat asigurarea integrala a costurilor de administratie pentru suprafetele de cel mult 30 de hectare

Guvernul a mai aprobat, miercuri, Normele Metodologice de acordare, utilizare si control al sumelor anuale destinate gestionarii fondului forestier aflat in proprietate privata si a celui din proprietate publica si privata a unitatilor teritoriale. Normele prevad alocarea anuala de la buget, prin autoritatile publice centrale care raspund de silvicultura, a unor sume pentru asigurarea integrala a costurilor administrarii sau a serviciilor silvice pentru fondul forestier aflat in proprietate, daca suprafata proprietatii este mai mica sau egala cu 30 de hectare, compensarea contravalorii produselor pe care proprietarii nu le recolteaza, datorita functiilor de protectie stabilite prin amenajamentele silvice, respectiv restrictii la recoltarea masei lemnoase.

Totodata, actul normativ prevede asigurarea de la buget a diferentei dintre sumele necesare pentru finantarea lucrarilor de regenerare a padurilor, combaterea bolilor si daunatorilor, daca suprafata proprietatii forestiere este mai mica sau egala cu 30 de hectare, refacerea padurilor si a cailor forestiere de transport afectate de calamitati naturale sau de incendii cu autor necunoscut si sprijinirea infiintarii si dezvoltarii asociatiilor de proprietari de paduri.

Avand in vedere ca noile forme de sprijin nu au fost reglementate si notificate Comisiei Europene, ele vor putea fi acordate numai dupa obtinerea deciziei favorabile a CE.

De la inceputul anului viitor, toate formele de sprijin prevazute de Codul Silvic se vor finanta numai dupa primirea deciziei favorabile a Comisiei Europene privind ajutoarele de stat.

Purtatorul de cuvant al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva a mai precizat, pentru Curierul National, ca dupa finalizarea retrocedarilor urmeaza ca fondul silvic national sa fie impartit in mod egal intre stat si privati. "Din cele 6,4 milioane de hectare de padure, pe care fondul national forestier ii numara, au fost retrocedate pana in prezent circa 2,7 milioane de hectare. Dupa ce procesul de retrocedare se va incheia, suprafata de padure administrata de stat si cea de proprietarii privatii sa fie impartit 50%-50% intre cele doua parti. Probabil, pentru ca deobicei statul este cel care pierde, sa fie cu 1-2%, mai mica suprafata pe care statul sa o administreze", a mai precizat Ion Maghedon.

spot_img

Ultimele știri