Curierul National: Doua grade Celsius costa 500 miliarde dolari

Aceasta suma ar costa pe an economia globala daca negocierile de la Copenhaga vor esua Miza acestui summit este limitarea la doua grade a cresterii medii a temperaturii pe Pamant Totusi, nu se asteapta sa fie semnat un tratat international cu caracter coercitiv

Un esec al Conferintei de la Copenhaga asupra incalzirii globale, care a inceput luni, ar costa economia mondiala 500 de miliarde de dolari pe an, a declarat ieri directorul Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), citat de AFP.

Vor fi necesare investitii suplimentare de 500 miliarde dolari

"Daca nu vor fi luate imediat masuri in vederea limitarii emisiilor de CO2, vor fi necesare 500 de miliarde de dolari in investitii suplimentare, pentru a ajunge din urma intarzierea inregistrata si a reveni la traiectoria care ar permite o limitare a cresterii temperaturii la nivel mondial la 2 grade", a declarat Nobuo Tanaka, intr-o conferinta, relateaza Mediafax. Tanaka a precizat ca AIE nu se asteapta ca la Copenhaga sa fie semnat un tratat international cu caracter coercitiv. "Este imposibil", a apreciat el.

Daca nu va fi semnat un acord, sectorul privat trebuie sa se angajeze la investitii

Anuntul privind "un angajament foarte puternic" al comunitatii internationale in favoarea reducerii emisiilor de CO2 ar putea, totusi, sa aiba loc, a precizat el.

"Este ceea ce asteptam. Un mesaj foarte puternic trebuie sa fie transmis investitorilor cu privire la mediu, pe care Copenhaga este pe cale sa-l creeze. Fara un mesaj clar, este foarte dificil pentru sectorul privat sa se angajeze la investitii", a estimat directorul AIE, care reprezinta interesele tarilor consumatoare.

Cel putin 110 de sefi de stat si de Guvern participa la Conferinta de la Copenhaga, lucru care reflecta o mobilizare fara precedent a hotararii politice pentru a lupta impotriva schimbarii climatice. Miza acestei conferinte istorice prin amploare este limitarea la doua grade a cresterii medii a temperaturii pe Pamant, ceea ce poate fi obtinut prin reducerea drastica a emisiilor de gaze cu efect de sera.

AIE a elaborat un scenariu, potrivit caruia concentratia gazelor cu efect de sera din atmosfera va fi limitata la 450 ppm (parti pe milion), lucru care ar permite, in opinia oamenilor de stiinta, limitarea cresterii temperaturii la nivel mondial la doua grade.

spot_img

Ultimele știri