Gardianul: Barack Obama are, de acum, mana libera sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera din SUA

Peste 15.000 de reprezentanti din 192 de tari s-au strans la Copenhaga pentru cel mai mare summit climatic de pana acum. In intervalul 7-18 decembrie, cei care reprezinta lumea vor trebui sa ajunga la un acord, care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, care va expira in 2012. Marele obiectiv al discutiilor din Danemarca este reducerea cu jumatate a emisiilor de dioxid de carbon pana in 2050, comparativ cu valoarea inregistrata in 1990.

Cu toate acestea, singurul lucru care conteaza in aceste zile este atitudinea a doar cativa lideri politici, reprezentantii marilor puteri ale lumii, care sunt si primii poluatori (SUA, China, India, UE, Australia, Japonia). Presedintele american, Barack Obama, se va aseza si el la masa tratativelor. Inainte de acest lucru, presa internationala a primit informatia potrivit careia Administratia de la Washington a decretat ca gazele care polueaza atmosfera “pun in pericol sanatatea si bunastarea poporului american”.

Aceasta inseamna ca presedintele american va putea, via Agentia pentru Protectia Mediului, sa le impuna fabricilor si altor institutii poluante limitarea emisiilor, fara a mai fi nevoie sa treaca vreo lege prin Congres, relateaza The Telegraph. In fine, acest lucru inseamna o posibilitate, oricat de mica ar fi ea, ca, la finalul summitului de la Copenhaga, sa existe un acord climatic. Stirea a fost primita cu mult entuziasm de liderii prezenti deja la reuniunea din capitala daneza.

Statele Unite cer recunoasterea independentei Kosovo

Premierul britanic Gordon Brown a anuntat ca el va incerca sa angajeze tarile europene intr-un acord climatic chiar mai ambitios decat cel dorit acum la, si anume, reducerea cu 30% a gazelor cu efect de sera pana in 2020, informeaza The Guardian. Potrivit BBC, aceasta prima decada a secolului XXI a fost, de departe, cea mai fierbinte din ultimele 16 despre care avem astfel de date. Desi initial anuntase ca va veni la inceputul summitului, Barack Obama s-a razgandit si a decis sa mearga la sfarsit, cand sunt purtate discutiile cu adevarat importante.

Ieri, AFP a anuntat ca Statele Unite i-au cerut Curtii Internationale de Justitie de la Haga (CIJ) sa recunoasca independenta Kosovo, pe motiv ca declaratia enclavei sarbe a stabilizat situatia din Balcani. Pana acum, 63 de tari, din care 22 sunt membre UE, au recunoscut independenta Kosovo, provincie cu o populatie de doua milioane de locuitori, 90% din ei de origine albaneza.

spot_img

Ultimele știri