Curierul National: Dam aiurea inca 227 mil. lei pe apa grea

Pana in luna iulie Romag – Prod va produce toata cantitatea necesara pornirii si functionarii celor patru reactoare de la Cernavoda, inclusiv a celor care nu s-au construit inca.

Intrecandu-se in initiative legislative, unele dintre ele intrate deja in vigoare, guvernantii par sa nu tina cont in niciun fel de realitatea si nevoile care ne inconjoara. Toata lumea stie ca, la un moment dat, anumite sectoare din industrie, create special intr-un anumit scop, vor trebui inchise, nemaifiind nevoie de ele atunci cand produsul lor nu va mai fi folosit sau cand stocurile sunt mai mult decat suficiente.

Nimeni nu-si doreste inchiderea unor astfel de fabrici, motiv pentru care se gasesc solutii de reorganizare si chiar reprofilare astfel incat miile de angajati sa nu ramana pe drumuri. Numai ca, de la asta si pana la a emite ordonante de urgenta prin care sa se prevada continuarea productiei, chiar daca stocurile deja existente sunt mai mult decat suficiente, e cale lunga… si costisitoare (fiind vorba de o societate cu capital exclusiv de stat, banii provind de la contribuabili).

Spre exemplu, cantitatea totala de apa grea produsa de Romag Prod va fi, in luna iulie a.c., egala cu intregul consum de apa grea destinat reactoarelor deja existente 1 si 2, dar si a celor care se vor construi, 3 si 4, pe intreaga lor durata de viata, ceea ce nu mai justifica alocarea unor sume importante de la bugetul de stat…

Conform declaratiilor date anul trecut Curierului National de catre oficialii RAAN, pana in luna august 2009 Romag Prod fabricase deja peste 2.500 tone de apa grea, ajungandu-se in prezent la o productie totasa de 2.600 tone, din care s-au exportat numai 58 de tone. Rezulta o cantitate de apa grea existenta de 2.542 tone…

Asa cum am mai scris, necesarul de apa grea pentru pornirea si functionarea unui reactor nuclear pe intreaga durata de viata de 30 de ani este 656 tone, ceea ce inseamna ca pentru toate patru trebuie produse 2.624 tone, adica cu numai 82 tone in plus fata de stocul prezent. Aceasta cantitate se va produce in cinci luni si jumatate, adica putin peste jumatatea anului, stocul existent la 31 decembrie 2010 ridicandu-se la peste 100 tone.

Romag-Prod se pregateste sa produca materia prima pentru reactoarele de fuziune

Una dintre variantele luate in calcul de conducerea Romag Prod priveste productia materiei prime necesare reactoarelor de fuziune, tehnologie care ar putea inlocui procedeul de fisiune folosit si la noi. "O solutie deosebita care va asigura energia pentru viitorul apropiat si mediu este tehnologia de fuziune (proiectul Reactorul Termonuclear Experimental International, denumit ITER). Din aceasta perspectiva, Romania prin Uzina de apa grea si CNE Cernavoda va putea oferi Uniunii Europene materia prima (deuteriu, tritiu) pentru reactoarele de fuziune. In acest sens, Romag-Prod este singura uzina importanta de apa grea a Europei", declara pentru Curierul National in luna august a anului trecut, Constantin Bolocan, directorul Romag-Prod.

El a precizat ca: "Instalatiile din Romag-Prod au fost modernizate, utilizeaza tehnologii de tip BAT, iar Autorizatia integrata de mediu a fost obtinuta fara perioada de tranzitie si fara Plan de Conformare avand scadenta in anul 2018". Pe de alta parte, tot atunci directorul general al RAAN, Adrian Olaru, ne-a informat ca se are in vedere si productia de apa ultrapura.

"O preocupare actuala a specialistilor din RAAN, este aceea legata de obtinerea unui alt produs nou – apa ultrapura – cu un continut saracit in deuteriu si mineralizat, care va conduce la beneficii importante de sanatate la consumatori", a sustinut Olaru intr-un interviu acordat Curierului National.

Potrivit Legii 11 din data de 26 ianuarie 2010, s-a alocat Societatii Nationale Nuclearelectrica suma de 3.765.618.000 lei, din care "suma de 226.505.000 (finantata din bugetul de stat – n. red.) lei reprezinta apa grea pentru Unitatea 3 si 4 de la Cernavoda". Finantarea restului de 3,54 miliarde lei (aproximativ 865 milioane de euro) "se va stabili dupa selectarea investitorilor", dupa cum este mentionat in Fisa Obiectivului/Proiectului/Categoriei de Investitii CNE Cernavoda 5x700MWE.

3,5 mil. lei, pentru 95 de disponibilizat

Un proiect de hotarare discutat deja in cadrul Comisiei de dialog social din cadrul Ministerului Economiei stipuleaza ca anul acesta vor fi disponibilizati 95 de oameni din cadrul Regiei Autonome pentru Activitati Nucleare a carei sucursala este Romag-Prod. Acesti disponibilizati vor primi, conform proiectului de hotarare aproape 3,5 milioane lei, adica aproximativ 36.400 lei fiecare. Sumele, care se vor plati din ajutorul de somaj, sunt alocate astfel: 1.463.000 lei anul acesta, 1.596.000 lei in 2011 si 399.000 in 2012…

spot_img

Ultimele știri