Curentul: Omenirea se pregateste pentru era energiei solare

Un camp de oglinzi in Desertul Sahara – acesta este noul plan european prin care se va trece la o noua era in domeniul energiei – era energiei solare.
Proiectul de 400 miliarde de euro se bucura de tot mai multa sustinere, chiar daca unii critici considera ca este riscant sa folosesti tehnologii noi in tari din lumea a treia, arata Reuters.

„Desertec“, asa cum a fost denumit cel mai ambitios proiect energetic din lume, isi propune ca razele de soare captate de miile de oglinzi sa fie folosite la pornirea turbinelor cu aburi, care sa produca, la randul lor, electricitate ce va fi transportata la mii de kilometri printr-o retea ce va lega Europa, Orientul Mijlociu si Nordul Africii.

Initiatorii acestui proiect, un grup de companii in principal din Germania, sustin ca, astfel, Europa va detine prima pozitie in topul luptei impotriva incalzirii globale si va ajuta totodata atat economia europeana, cat si pe cea nord-africana sa creasca fara a depasi limitele emisiilor de gaze cu efect de sera. Principalul argument pe care „parintii“ „Desertec“ il aduc este ca energia solara adunata in deserturile lumii in doar sase ore ar ajunge pentru intreaga planeta timp de un an intreg.

„Desertul Sahara iti ofera toate avantajele: este aproape de Europa, nu este populat si are soare din belsug. Ar fi nebunie curata sa nu profiti de aceasta oportunitate“, spune George Joffe, un expert de la Universitatea Cambrige din Magreb, care nu este afiliat proiectului. Sustinatorii proiectului arata ca, atunci cand va fi finalizat complet, „Desertec“ va produce 15% din energia necesara Europei, insa se asteapta ca proiectul sa inainteze cu pasi mici, urmand sa fie gata tocmai in 2050.

Insa riscurile prezentate de criticii „Desertec“ par sa fie destul de mari. Printre acestea se numara politica Magrebului, furtunile de nisip si punerea in pericol a populatiei care traieste in zona, avand in vedere ca o imensa cantitate de apa va fi folosita pentru curatarea oglinzilor de praful desertului.
Una dintre marile probleme pe care le poate intampina „Desertec“ este aceea ca ar fi nevoie de o stricta coordonare intre guverne pentru a fi un succes.

Insa statele Magrebului au esuat timp de doua decenii sa-si integreze economiile si sa stabileasca legaturi politice stranse cu restul lumii. Totodata, granita dintre Maroc si Algeria este inchisa si relatiile sunt tensionate din cauza dezacordurilor pe tema vestului Saharei. Marocul spune ca ar fi identificat deja zona in care oglinzile curbate ar putea fi instalate, care insa este la marginea desertului, intr-o arie populata, aceasta fiind singura modalitate de a putea asigura necesarul de apa pentru curatarea oglinzilor si racirea turbinelor.

Algeria detine cea mai mare portiune de desert, iar compania privata Cevital s-a inscris pentru „Desertec“, insa cea de-a doua cea mai mare tara a Africii este izolata si se lupta sa reformeze o economie pe tip sovietic dupa sangerosul razboi civil din anii ‘90.

spot_img

Ultimele știri