Parlamentul European sustine dreptul national de a interzice cultivarea OMG-urilor

Statele membre ale Uniunii Europene vor putea argumenta deciziile de a interzice sau a restrictiona cultivarea Organismelor Modificate Genetic (OMG) folosind inclusiv argumente legate de protectia mediului, se arata in legislatia adoptata marti de catre deputatii europeni.

Revizuirea legislatiei existente, adoptata cu 548 voturi pentru, 84 impotriva si 31 abtineri, va fi transmisa Consiliului pentru discutii suplimentare.

"Sunt incantata ca Parlamentul a ajuns la un acord cu privire la un subiect asa de dificil precum OMG-urile, care de multi ani este o cauza de preocupare pentru cetateni. In cazul in care Consiliul reuseste sa adopte o pozitie comuna, acest acord echilibrat va oferi statelor membre si regiunilor dreptul de a nu cultiva OMG-uri daca nu doresc acest lucru", a declarat paportoarea Parlamentului European (PE), Corinne Lepage.

Motive pentru interzicerea cultivarii OMG-urilor

Comisia Europeana a propus sa ofere statelor membre dreptul de a interzice aceste culturi, fara insa a putea folosi motive legate de evaluarea efectului advers asupra sanatatii si a mediului, care ar putea rezulta din diseminarea deliberata sau din introducerea pe piata a OMG-urilor. Pentru o oferi o baza legala mai puternica, in contextul regulilor privind comertul international, Parlamentul a insistat ca statele membre sa aiba libertatea de a utiliza motive legate de impactul asupra mediului pentru interzicerea culturilor modificate genetic. Acestea ar putea include – prevenirea dezvoltarii rezistentei la pesticide, prezervarea biodiversitatii sau absenta datelor privind impactul negativ potential al diseminarii OMG-urilor asupra mediului.

Costul contaminarii

Potrivit deputatilor, toate statele membre trebuie sa intreprinda masurile necesare pentru prevenirea contaminarii culturilor conventionale sau ecologice si sa asigure ca poluatorul plateste pentru toate efectele sau daunele neintentionate care ar putea aparea ca urmare a diseminarii deliberate sau a introducerii pe piata a unor OMG-uri.

Actualizarea controalelor de siguranta

Autorizarea si controalele de siguranta la nivel european vor continua sa fie o pre-conditie pentru culturile modificate genetic. Comisia Europeana ar trebui sa garanteze adoptarea de noi orientari privind evaluarea riscurilor pe care le prezinta OMG-urile. Aceste orientari nu ar trebui sa se bazeze doar pe principiul echivalentei substantiale sau pe criteriul evaluarii comparative a sigurantei, ci ar trebui sa permita identificarea clara a efectelor directe si indirecte pe termen lung, precum si a incertitudinilor stiintifice.

In prezent, doua varietati de culturi modificate genetic au primit aprobarea UE de a fi cultivate: o anumita specie de porumb si un tip de cartof adaptat pentru productia de amidon. In momentul de fata, putine state membre UE cultiva aceste culturi in scop comercial iar unele dintre ele (Austria, Franta, Grecia, Ungaria, Germania si Luxemburg) au aplicat interdictii in cadrul asa-numitei "clauze de salvgardare", tinand cont de regulile existente.

Foto: foodmatters.tv

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri