Parlamentul European propune noi măsuri pentru a proteja fermierii împotriva practicilor comerciale neloiale

Un nou proiect de lege care prevede protecția fermierilor împotriva practicilor comerciale neloiale a fost aprobat la începutul acestei săptămâni de Comitetul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală al Uniunii Europene.  

Domeniul de aplicare al legii a fost extins pentru a include toți actorii din lanțul de aprovizionare cu alimente, nu numai producătorii mici și mijlocii și marii cumpărători. De asemenea, noul proiect de lege ia măsuri de protecție în cazul comerțului de produse agricole și servicii auxiliare.

Lista neagră a practicilor comerciale neloiale include plăți făcute mai târziu de 30 de zile pentru produse alimentare și agricole perisabile și mai târziu de 60 de zile în cazul produselor neperisabile, sau anularea unei comenzi de produse perisabile cu cel puțin 60 de zile mai devreme decât data de livrare stabilită.

De asemenea, următoarele practici vor fi interzise:

  • Când un cumpărător refuză să semneze un contract scris cu furnizorul, care acum ar avea un nou drept de a îl cere, sau refuză să ofere termeni de livrare îndeajuns de detaliați.
  • Când un cumpărător împărtășește sau folosește abuziv informații confidențiale legate de acordul de furnizare.
  • Fără vânzări în pierdere, cu excepția cazului în care acest lucru este stabilit în prealabil.

Green Report Shop Produse alimentare eco

Conform proiectului de lege, termenii unui acord de furnizare nu trebuie să rezulte niciodată din dependența economică față de cumpărător a furnizorului.

„În această luptă a lui David împotriva lui Goliat, înarmăm cei mai slabi din lanțul de aprovizionare cu alimente pentru a asigura corectitudine, hrană mai sănătoasă și drepturi sociale. Micii producători, muncitorii, consumatorii, noi toți vom scăpa în curând de consecințele practicilor comerciale neloiale impuse de marii jucători din lanțul de aprovizionare cu alimente.”, a declarat raportorul UE Paolo De Castro.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 38 de voturi pentru, cu două abțineri și patru voturi împotrivă, și va fi prezentat în plen spre aprobare după negocieri cu miniștrii statelor Uniunii Europene.

spot_img

Ultimele știri