Parisul urmează exemplul altor oraşe şi declară stare de urgenţă climatică

Autorităţile de la Paris au declarat marţi ”stare de urgenţă climatică”, alăturându-se numeroaselor municipalităţi din lumea întreagă care au iniţiat un demers similar sau, mai recent, Parlamentelor Regatului Unit şi cel al Irlandei, potrivit AFP.

Trebuie ”să îndeplinim obiectivele Acordului de la Paris”, încheiat în decembrie 2015, a pledat Celia Blauel, adjuncta pe probleme de mediu a primarului Parisului, adăugând că Parisul, ”asemenea alte numeroase oraşe, declară urgenţă climatică”. 

„Parisul, ca și alte orașe, declară o urgență climatică”, a spus Celia Blauel într-o ședință a consiliului municipal, subliniind necesitatea de a adera la obiectivele acordului din 2015.

Într-un angajament adoptat cu ocazia unei şedinţe a consiliului municipal, primăria Parisului a decis înfiinţarea unei ”Academii a climatului”, care îşi propune ”să ofere tinerilor şi voluntarilor din domeniul climei un spaţiu de desfăşurare participativ şi educativ” şi totodată să formeze şi să sensibilizeze acest public la subiecte de mediu pe tot parcursul perioadei de şcolarizare sau să permită elaborarea unor proiecte ecologiste”. 

În cadrul consiliului municipal, Parisul a adoptat înfiinţarea unui grup format din climatologi, urbanişti, sociologi, care ar putea fi consultat şi ar ocupa ”un loc constat în implementarea politicilor din domeniul climei”, a adăugat Blauel. 

Cu doar câteva luni înaintea alegerilor municipale, primarul Parisului, socialista Anne Hidalgo, împreună cu echipa sa sporeşte numărul proiectelor ecologiste.

După transformarea în artere pietonale a străzilor de pe malurile Senei, primarul Parisului a promovat plantarea plantelor şi a legumelor pe străzi sau în alte locuri din capitală, anunţând totodată crearea ”pădurilor urbane” în mijlocul oraşului pentru a lupta cu încălzirea globală şi cu efectele poluării.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat recent sintagma ”stare de urgenţă climatică” şi a anunţat la sfârşitul lunii aprilie crearea unui ”Consiliu de apărare ecologică”.

Parlamentul britanic a devenit primul din lume care a declanșat starea de urgență climatică, pe 1 mai, iar parlamentul irlandez a adoptat o moțiune similară pe 10 mai.

Potrivit „The Climate Mobilization”, un ONG din SUA care impune astfel de declarații, circa 650 de autorități locale din întreaga lume au declarat acum o urgență privind clima.

Într-o victorie majoră pentru activiști, New York City a declarat o urgență climatică pe 26 iunie, devenind cel mai mare oraș care a făcut acest anunț.

spot_img

Ultimele știri