Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

AOAR: Romania are certificate de carbon de 2 miliarde de euro

Romania ar trebui sa inceapa sa vanda cetificatele de emisii cu efect de sera de care dispune, putand obtine pana la doua miliarde euro la bugetul de stat, insa nimeni nu stie cine ar trebui sa se ocupe de aceste tranzactii, sustin reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), citati de Mediafax.

"Avem, ca stat, un disponibil de 350 milioane de certificate de gaze cu efect de sera care pot fi tranzactionate. Daca erau tranzactionate de la inceputul anului, bugetul de stat ar fi incasat 3-3,5 miliarde de euro. Acum, daca s-ar tranzactiona, bugetul de stat ar putea incasa circa doua miliarde de euro, pentru ca preturile au mai scazut", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele AOAR Constantin Bostina. El a adaugat ca AOAR intentioneaza "sa faca o presiune" asupra Guvernului pentru a incepe tranzactiile cu aceste certificate.

“Nu se ocupa nimeni” e mult spus

„La un moment dat chiar pe site-ul Ministerului Economiei exista o hotarare de guvern in care mentiona ca trebuie sa se faca vanzari de AAU-uri, sa se faca investitii verzi, deci sa se foloseasca acesti bani pentru a realiza diverse proiecte la care Romania s-a angajat in acordul de acces la UE. Poate ca ar fi fost foarte bine daca era mai accelerat procesul. De exemplu daca exista mai mult lobby, dar si Asociatia Romana a Carbonului e intr-un stadiu foarte incipient. A spune ca nu se ocupa nimeni e putin exagerat. S-au facut niste lucruri, e adevarat ca nu s-au finalizat”, a explicat, pentru Green Report, Ionut Purica, expert in probleme de energie si mediu al Academiei Romane.

El a explicat ca in mod normal, pregatirea unei asemenea tranzactii si a unor asemenea scheme trebuia facuta inca din 2006. „La noi, pregatirea proiectelor era o chestiune care ar fi trebuit facuta inainte de 2008, pentru ca atunci cand ajungem in perioada de angajament sa facem tranzactia. Noi eram intr-o dezvoltare atat de buna inainte de 2008 incat nu ne mai trebuiau niste bani gratis, fara credit”, a mai adaugat Ionut Purica.

Sectorul energetic „gafaie” pentru investitii de mediu

AOAR vrea sa faca presiune asupra Guvernului pentru a nu pierde timpul, a aratat Constantin Bostina. „Orice pierdere de vreme are ca efect riscul ca pretul certificatelor sa scada foarte mult, pentru ca au aparut pe piata alte state care vand", a adaugat Bostina.

La randul sau, consilierul AOAR Dan Moraru, prezent la conferinta, a spus ca tranzactionarea certificatelor de emisii cu efect de sera ar putea atrage fonduri pentru investitiile de mediu in sectorul energetic, care "gafaie". "Energetica gafaie pentru banii pentru investitiile de mediu. Asta este cea mai buna forma de investitii in energie, cu cele mai mici costuri, aceste investitii trebuie facute acum", a spus Moraru.

Potrivit lui Moraru, odata cu intrarea pe piata tranzactiilor cu certificate de emisii cu efect de sera a Ucrainei si Rusiei, Romania nu va mai putea gasi cumparatori pentru certificatele sale.
"Sunt voci in lume care nu doresc ca tarile din estul Europei sa-si poata finanta investitiile din vanzarile de certificate", a adaugat el.

Comercializarea certificatelor trebuie legiferata

Potrivit lui Bostina, ministerul Justitiei sustine ca tranzactionarea acestor certificate trebuie legiferata, desi exista deja unele propuneri legislative in acest sens. "Ministerul Justitiei sustine ca e nevoie de o lege. Am vorbit cu Pogea, Videanu, cu ministrul mediului. (…) Nu se stie cine ar trebui sa se ocupe de tranzactionarea acestor certificate", a spus Bostina.

Ministerul Economiei a elaborat, in luna aprilie, un proiect de hotarare de Guvern prin care intentioneaza sa gestioneze tranzactiile cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera, operatiuni din care apreciaza ca ar putea aduce la bugetul de stat intre 1,25 miliarde de euro si 2,5 miliarde de euro.

Pentru fiecare tona de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii, denumit unitate a cantitatii atribuite (AAU). Romania si-a asumat, in intervalul 2008-2012, reducerea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, fata de nivelul anului 1989, procent similar cu cel convenit de Uniunea Europeana. Pentru intervalul 2008-2012 Romania poate emite circa 1,279 miliarde tone de emisii de gaze cu efect de sera.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri