Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Adevarul: Hunedoara: Ecologistii nu vor drum prin Peisajul Forestier din Retezat

Mai multi activisti de mediu au protestat ieri, timp de cinci ore, pe Drumul National 66 A – Campu lui Neag – Herculane. Tinerii au vrut sa-i atraga atentia ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi cu privire la pericolul de a fi afectat iremediabil Peisajul Forestier Intact din Parcul National Retezat.

Cei 15 activisti care au luat parte la protestul de pe DN 66A, in zona cantonului Campusel, unde constructia soselei s-a oprit, se opun inceperii tronsonului 3 de drum si ii cer ministrului Mediului sa nu autorizeze demararea lucrarilor pe acest segment deoarece se afla la doar un kilometru de Peisajul Forestier Intact, unicul din Europa.

„Nu este legal si nici moral ca ministrul sa-si dea acordul pentru tronsonul trei al drumului, deoarece ar distruge ultimul Peisaj Forestier Intact aflat aci in Muntii Retezat-Godeanu-Tarcu. Drumul ar urma sa traverseze chiar zona de protectie integrala din Parcul National Domogled- Valea Cernei, lucru care nu este permis de legea de protectie a mediului”, a declarat, ieri, Gabriel Paun, presedinte Agent Green.

Contestat si de Greenpeace

Inceput cand ministru al Transporturilor era actualul presedinte, Traian Basescu, drumul in cauza a fost contestat de militatii pentru mediu. Greenpeace Romania considera ca lucrarile la drum trebuie oprite definitiv pentru a proteja peisajul forestier intact. Activistii au aratat in urma cu doi ani ca lucrarile la DN 66A s-au facut ilegal pe sectorul II al drumului (Campu lui Neag, km 37+600 – Campusel, km 47+440), fara studiu de impact actualizat, fara acordul de mediu al Agentiei de Protectia Mediului Hunedoara si fara avizul Consiliului Stiintific al Parcului National Retezat.

„Au existat proteste si in urma cu doi ani, pe vremea cand se construia tronsonul doi al drumului. A fost suspendat de doua ori drumul si s-a lucrat totusi fara acord de mediu, fara studiu de impact, fara avizul Parcului. Toate aceste documente s-au luat dupa ce constructia fost finalizata si raul a fost facut. Drumul nu este executat intr-o maniera in care sa respecte protejarea mediului, nu exista pasaje pentru mamiferele mari care sa fie bine facute.

Lucrarea afecteaza pe cel putin trei kilometri lungime Parcul National Retezat. Astazi (n.r. joi) protestam la limita dintre tronsonul 2 si 3 pentru ca este un loc simbolic, ne aflam la 1 kilometru de Peisajul forestier intact, aceasta minune unica in Europa. Orice metru in plus va compromite definitiv acest loc”, a mai declarat Paun.

Turistii dau dreptate activistilor

Protestul militantilor pentru mediu nu i-a deranjat pe turistii care se aflau in trecere pe DN 66 A, desi le bloca traseul. „Sunt de parere ca trebuie sa protejam tot ce avem. E problema de mentalitate, chiar am vazut ca au venit cu masini de masini aici, viteza, mizerie… Austriacul, elvetianul, toti au grija de ce au. Noi nu prea avem acesta-i adevarul”, a declarat Dumitru, unul dintre turistii care au salutat ieri actiunea protestatarilor.

„Exista numeroase arii protejate care sunt strabatute de drumuri, de fapt aproape toate. Acesta este unicul loc care a ramas neasfaltat si acest fapt poate aduce beneficii locului. Sa lasam acest loc unic ramas neafectat de activitatile omului, sa ne bucuram de el si cu siguranta va aduce mult mai multe beneficii zonei decat un drum asfaltat ca oricare alt drum”, a subliniat presedintele Agent Green, Gabriel Paun.

Capat de linie

Activistii vor sa-l convinga pe ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, sa nu autorizeze inceperea lucrarilor la tronsonul trei de drum, iar in caz ca nu vor obtine un aviz favorabil sunt decisi sa continue protestele.

„Dupa protest, vom avea o intalnire cu ministrul Nemirschi pentru a-i expune ideile noastre si a vedea care este pozitia Ministerului Mediului vis- a- vis de avizarea acestui drum. Nu suntem de acord cu continuarea lucrarilor, avand in vedere ca drumul va traversa o zona de protectie integrala dintr-un parc national in care nu sunt permise prin lege decat activitati stiintifice, nici macar de turism durabil”, a declarat, Luminita Tanasie, director World Wide Fund for Nature – Romania.
 

spot_img

Ultimele știri