Obezitatea, subnutriția și schimbările climatice, cele mai mari amenințări pentru populația lumii

Obezitatea, subnutriția și schimbările climatice sunt cele mai mari amenințări la adresa populației globale, conform unui raport realizat de Comisia Lancet pentru Obezitate.

Conform raportului, este nevoie urgentă de un fond de 1 miliard de dolari și de strategii care vizează politicile și producția alimentară pentru a susține sănătatea populației, mediul și bunăstarea economică.

Cele trei mari amenințări sunt legate între ele de metode nesustenabile de producție agricolă, transport, design urban și utilizare a terenurilor, care vor pune o presiune imensă pe populație și pe planetă.

„Ceea ce facem acum este nesustenabil. Rămânem fără timp.”, a declarat William Detz, autor al studiului și expert în sănătate publică la Universitatea George Washington din SUA.  

Subvențiile guvernamentale în valoare de 500 de miliarde de dolari destinate producției vitei, lactatelor și a altor industrii alimentare ar trebui să fie redirecționate către agricultură sustenabilă, sănătoasă, iar subvențiile pentru combustibili fosili în valoare de 5 trilioane de dolari ar trebui să fe destinate energiei regenerabile și transportului sustenabil.

Producția și distribuția agricolă presupun arderea combustibililor fosili, care contribuie la creșterea temperaturilor la nivel global, precum și la secete și alte fenomene meteo extreme.

ONU: producția alimentară a lumii este amenințată sever de pierderea biodiversității

Conform Organizației Internaționale pentru Alimentație și Agricultură (FAO), agricultura, silvicultura și exploatarea terenurilor sunt responsabile pentru o pătrime din emisiile de gaze cu efect de seră care încălzesc planeta.

Problemele sunt exacerbate de lipsa de măsuri din partea legislatorilor și de influența pe care companiile alimentare o au în dezvoltarea politicilor publice, precum și de lipsa cererii unor schimbări din partea publicului.

Comisia a dat drept exemplu companiile producătoare de băuturi răcoritoare, care au cheltuit în 2016 aproape 50 de milioane de dolari pentru lobby împotriva inițiativelor guvernului american de a reduce consumul acestor produse, care sunt asociate cu obezitatea și nutriția necorespunzătoare.

Sistemul alimentar global nu funcționează și are nevoie de schimbări urgente

Obezitatea este asociată cu aproximativ 4 milioane de decese premature anual, iar 815 milioane de oameni sunt subnutriți.

Conform comisiei, este nevoie de un acord internațional cu caracter obligatoriu, similar cu Acordul de la Paris, pentru a aborda și a îmbunătăți producția și distribuția alimentară.

spot_img

Ultimele știri