Nuclearelectrica: Securitatea Centralei de la Cernavoda corespunde cerintelor internationale

Centrala nucleara de tip CANDU de la Cernavoda are un nivel de securitate nucleara corespunzator cerintelor actuale pe plan european si mondial, precizeaza SN Nuclearelectrica SA ca raspuns la afirmatiile Greenpeace referitoare la proiectul CNE Cernavoda, informeaza Agerpres.

Acest fapt este confirmat in repetate randuri de experti in domeniu, atat cu ocazia misiunilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) de la Viena, misiuni ale Asociatiei Mondiale a Operatorilor de Centrale Nucleare (WANO) cat si de organismele europene solicitate sa faca o analiza independenta asupra Centralei de la Cernavoda, analiza care a condus la acordarea imprumutului EURATOM necesar continuarii lucrarilor la Unitatea nr. 2′, precizeaza un comunicat al Nuclearelectrica. Aceeasi concluzie au avut-o si reprezentantii companiilor de asigurari de risc la accidente, care au incheiat polite de asigurare acoperind zeci de milioane de dolari pentru Centrala de la Cernavoda.

,,Dorim se precizam faptul ca, din punct de vedere al programelor de monitorizare a radioactivitatii, efluentilor si mediului elaborate si implementate de catre CNE Cernavoda, concluziile verificarilor efectuate de catre expertii Comisiei Europene au aratat ca acestea sunt in conformitate cu cerintele articolului 35 al Tratatului EURATOM’, se mai spune in comunicat.

Acesta mai subliniaza ca unitatile Centralei de la Cernavoda se ridica la nivelul celor mai moderne instalatii nucleare de acest gen existente in lume. Cele doua sisteme de oprire rapida, sistemul de racire la avaria a zonei active, precum si sistemul de anvelopare sunt testate periodic conform procedurilor in vigoare. Testele demonstreaza mentinerea capabilitatii acestor sisteme de a opri si mentine oprit reactorul, asigura in permanenta racirea combustibilului nuclear si confirmarea eventualelor scapari radioactive.

Pana in prezent, nu au fost inregistrate evenimente care sa invalideze performantele sistemelor de oprire din analizele baza de proiect. Rezultatele monitorizarii radiologice a mediului in zona Cernavoda, dupa primul an de exploatare in comun a Unitatilor 1 si 2, nu au confirmat afirmatiile Greenpeace referitoare la cresterea concentratiilor de tritiu dupa punerea in exploatare a Unitatilor 3 si 4.

De asemenea, recomandarile privind stramutarea femeilor gravide si a mamelor cu copii, precum si evitarea consumului de legume, fructe si chiar apa din zona sunt contrazise de concluziile Raportului Sintetic 2007 al Ministerului Sanatatii Publice, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, pentru zona Cernavoda – in jurul centralei nuclearo-electrice un teritoriu cuprinzand orasele Cernavoda, Medgidia si Fetesti, 12 comune din judetul Constanta si 4 din judetul Calarasi.

Potrivit raportului nu s-au inregistrat modificari semnificative de frecventa a bolilor studiate (mortalitatea generala si specifica (tumori maligne solide si leucemii, incidenta tumorilor, leucemiilor si bolilor tiroidiene) si nu au fost inregistrate depasiri ale valorilor normale ale radioactivitatii in factorii de mediu supravegheati (depuneri atmosferice, apa, alimente). In plus, rezultatele studiilor arata scaderi importante ale valorilor incidentei tumorilor solide in zona Cernavoda fata de valorile inregistrate in anii precedenti.

De asemenea, raportul misiunii AIEA in domeniul radioprotectiei si securitatii nucleare confirma respectarea de catre CNE Cernavoda a standardelor nationale de radioprotectie si securitate nucleara care sunt in deplina concordanta cu recomandarile internationale stabilite in standardele de siguranta ale AIEA, adoptate de marea majoritate a statelor sale membre si care iau in considerare controlul evacuarilor radioactive in scopul de a asigura protectia populatiei si a mediului de efectele radiatiilor ionizante, inclusiv tritiu.

Centrala de la Cernavoda are implementate programe si sisteme de inalta tehnologie pentru a preveni, minimiza si controla evacuarile radioactive de mediu (gaze si lichide), pentru a se asigura ca doza limita pentru public este respectata. Autorizarea de catre autoritatea de reglementare canadiana a reparatiilor capitale la centralele de la Point Lepreau si Gentlilly 2, de tip CANDU 6, in vederea dublarii duratei de viata a acestora dovedeste ca acest reactor este autorizabil in Canada.

Romania este semnatara unor conventii si tratate internationale in domeniile privind: neproliferarea armelor nucleare, exploatarea in siguranta a instalatiilor nucleare, gospodarirea in siguranta a deseurilor radioactive si a combustibilului nuclear ars, prevenirea si combaterea traficului illicit cu materiale nucleare, materiale radioactive si materiale de interes nuclear, prevenirea si combaterea terorismului nuclear si radiologic.
Foto: Mediafax

spot_img

Ultimele știri