Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Nuclearelectrica lansează procesul de selecție a investitorilor pentru reactoarele 3 și 4

Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. (SNN) a anunțat miercuri că a demarat procedura competitivă de selectare de investitori pentru realizarea proiectului “Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă”.

Având în vedere gradul înalt de specializare tehnologică a Proiectului, cerințele de bonitate/capabilitate financiară, experienta operațională și comercială și capabilitatea tehnologică și manageriala pentru dezvoltarea și construirea Proiectului, prima etapă a procedurii de selecție constă în calificarea investitorilor interesați pe baza Documentației de Calificare depuse, conform instrucțiunilor de pe site-ul SNN”, se arată în informarea Nuclearelectrica.

Potrivit sursei citate, în urma îndeplinirii cerințelor de calificare, investorii vor avea acces la infomatii detaliate cu privire la proiect. Ulterior, aceștia vor fi invitați să depună scrisori de intenție, care vor fi evaluate în vederea stabilirii investitorului selectat pentru desfășurarea negocierilor în vederea înființării Societății de Proiect, la care să fie transferată valoarea investiției SNN în Energonuclear SA.

Guvernul speră să construiască reactoarele cu investitori chinezi. Nuclearelectrica are semnată o scrisoare de intenție cu compania China General Nuclear Power Group (CGN) privind construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Conform Mediafax, proiectul construcției celor două reactoare a fost inițiat în 2007, iar lucrările erau planificate să înceapă în 2010. Din compania de proiect de atunci, Energonuclear, au făcut parte inițial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) și GDF SUEZ (grup franco-belgian).

Acordul de investiții pentru construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 a fost semnat inițial în 2008. Nemulțumite de evoluția discuțiilor, CEZ, RWE, Iberdrola și GDF SUEZ au renunțat la sfârșitul anului 2010 la investiție, astfel că statul a ajuns să dețină 84,85% din compania de proiect.

Ultimii doi investitori privați rămași în compania de proiect, Enel și ArcelorMittal România, au decis la finele lui 2013 să părăsească proiectul construcției reactoarelor nucleare 3 și 4, astfel că Nuclearelectrica a rămas unicul acționar implicat.

spot_img

Ultimele știri