Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Nivelul apelor ar putea creste cu mai mult de un metru pana in 2100

Nivelul marilor si oceanelor ar putea creste mai mult decat estimau cele mai sumbre masuratori, amenintand milioane de oameni care locuiesc in zone joase de uscat, anunta un studiu recent, citat de The Guardian.

Oamenii de stiinta prezenti la summitul pentru clima de la Copenhaga afirma ca topirea ghetarilor ar putea ridica nivelul apelor cu mai mult de un metru pana in 2100. In aceste conditii, 10% din populatia planetei, adica 600 de milioane de oameni, ar fi afectati.

„As prezice ca nivelul apei va creste pana in 2100 cu 1 metru. Ar putea fi 1,2 sau 0,9 metri, dar mai degraba 1 metru tinand cont de schimbarile curente, care sunt de trei ori mai mari decat prezicea IPCC (Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice, n.r.)”, a declarat profesorul Konrad Steffen, de la Universitatea Colorado, facand referire la topirea accelerata a ghetarilor din Groenlanda din ultimul deceniu.

„Cele mai recente observatii din satelit si statii de la sol arata ca nivelul apelor continua sa urce cu 3 milimetri, sau mai mult, pe an, din 1993, o rata cu mult peste media secolului 20. Oceanele continua sa se incalzeasca si sa se extinda, topirea ghetarilor montani a crescut iar calotele glaciare din Groenlanda si Antarctica adauga si ele la cresterea nivelului”, a explicat Dr John Church de la Centrul de meteorologie australiana si cercetare climatica din Tasmania.

Avertismente similare au venit de la foarte multi oameni de stiinta reuniti in Copenhaga, iar Konrad Steffen a afirmat ca, desi exista diferente mici de proiectie, marja inferioara general acceptata este ingrijoratoare.

Noile estimari corecteaza masuratorile incluse in raportul din 2007 al IPCC, care mentionau o crestere a nivelului apei cu 59 de centimetri in acest secol. Studiile care au relevat aceasta cifra nu tineau cont de ritmul de topire al ghetarilor, ci doar de expansiunea oceanelor cauzata de incalzirea globala.

Mai mult de 8000 de cercetatori participa zilele acestea la summitul de la Copenhaga, in incercarea de a atrage atentia politicienilor asupra incalzirii globale.

 

spot_img

Ultimele știri