Managementul resurselor de apa in conditii extreme

Ciclul schimbarilor climatice, de 10-15 ani, nu se mai respecta, in ultimii ani, nici in Romania, unde din 2003 ne confruntam anual cu fenomene meteorologice extreme, a precizat luni Marius Postelnicescu, directorul general al Administratiei Nationale ’Apele Romane’, la o conferinta de specialitate.

Conferinta Internationala ’Managementul Resurselor de Apa in Conditii Extreme’, organizata de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, in perioada 22-24 septembrie 2008, va dezbate modalitatea de introducere a noi modele de prognoza a viiturilor, impactul climatic asupra retelei hidraulice, utilizarea eficienta a terenurilor.

,,Din 2005 am inceput sa sprijinim refacerea infrastructurii de apa, in special a celei afectate de fenomene meteorologice extreme. Din 2005 pana in 2006 am finantat reconstructii de diguri, dragatii, decolmatari, reconstructii de albii. Chiar si refacerea statiunii Costinesti a fost refacuta cu bani de la Administratia Fondului pentru Mediu. Pentru 2008 am prevazut un buget de 20 milioane lei pentru astfel de refaceri. Toate amenajarile afectate de inundatiile din aceasta vara din judetul Maramures vor fi refacute tot cu bani de la Fondul de Mediu.

Vom finanta si lucrari de regularizari de albii de rauri de stopare a efectelor inundatiilor in Gorj, Vaslui, Dambovita’, a declarat Mihai Totti, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu. La acest eveniment participa reprezentanti ai Asociatiei Internationale de Stiinte Hidrologice, specialisti ai Institutului de Hidrodinamica DELFT din Olanda. Tematica conferintei cuprinde discutii si prezentari de programe legate de prognoza evenimentelor hidrologice extreme, managementul cantitativ si calitativ al resurselor de apa, strategii de adaptare privind resursele de apa in conditii extreme si vulnerabilitatea sistemelor ecologice si socio-economice la evenimente hidrologice extreme.

spot_img

Ultimele știri