Saptamana Mobilitatii Europene in tara

Mai multe orase din Romanie au sarabatorit, pe 22 septembrie, Ziua fara masini in cadrul Saptamanii mobilitatii europene. Din tara noastra, 67 de orase participante au anuntat oprirea temporara a traficului in zonele cele mai aglomerate. Romania se numara printre tarile cu cel mai mare numar de orase care marcheaza aceasta zi, fiind depasita doar de Olanda (323 orase), Spania (256 orase) si Franta (134 orase).

Fara masini in centrul municipiului Giurgiu

Circulatia rutiera a fost oprita luni intre orele 7.00 si 17.00 pe o portiune de cateva sute de metri din principala artera de circulatie din municipiul Giurgiu pentru marcarea "Zilei Europene fara Masini". In zona in care circulatia a fost oprita, primaria si Agentia pentru Protectia Mediului au organizat concursuri pe role, biciclete si cros pentru elevi. Totodata, angajatii Agentiei pentru Protectia Mediului s-au deplasat luni la serviciu pe jos sau cu bicicletele. Aceste manifestari incheie "Saptamana Europeana a Mobilitatii", care s-a desfasurat in perioada 16-22 septembrie, fiind o initiativa sprijinita de Comisia Europeana prin Directoratul General de Mediu.

Elevii din Zalau promoveaza mersul pe bicicleta

Peste 100 de elevi ai scolilor gimnaziale din Zalau au participat, luni, alaturi de angajatii Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj, la un "Mars al Ecologistilor", pe parcursul caruia au distribuit pliante de promovare a mersului pe bicicleta, in detrimentul celui cu autoturismul.

Ulterior, in fata cladirii Institutiei Prefectului din municipiu, copiii au sustinut un mini-spectacol de muzica si dans in fata oficialitatilor judetului. Manifestarile de luni au incheiat ’’Saptamana Mobilitatii Europene’’, marcata in perioada 16-22 septembrie. Pe parcursul saptamanii trecute, la Simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si Jibou au avut loc concursuri de ciclism, organizate de APM Salaj, in parteneriat cu primariile din orasele respective.

Tema centrala a manifestarilor a fost ’’Aer curat pentru toti’’, urmarindu-se promovarea solutiilor de transport durabil in orasele europene si constientizarea publicului cu privire la beneficiile potentiale pentru mediu, sanatate si calitatea vietii.

Marcarea Zilei Europene Fara Masini in Cluj-Napoca

Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) si Agentia pentru Protectia Mediului (APM) marcheaza, luni, Ziua Europeana Fara Masini, prin doua importante actiuni. Astfel, incepand cu ora 17,00, toti cei ce stiu sa mearga pe "vehiculul fara motor", pe doua roti, sunt invitati sa participe la o editie speciala a marsului biciclistilor. Punctul de intalnire al "plutonului" este Parcul "Ion Luca Caragiale".

Biciclistii doresc sa parcurga circuitul de doua ori si sa faca un popas la sediul municipalitatii, pentru a depune un memoriu referitor la marcajele rutiere necesare pentru circulatia cu bicicleta in Cluj-Napoca. Actiunea este organizata de CCN. APM Cluj a organizat o masa rotunda cu tema "Saptamanii europene a mobilitatii", in cadrul careia au fost proiectate mai multe imagini din orase europene si propuse solutii practice de amenajari pentru circulatia celor ce doresc sa reduca poluarea si aglomeratia automobilistica din oras circuland cu bicicleta.

De asemenea, au fost facute prezentari despre istoricul si rolul Saptamanii Europene a Mobilitatii si a Zilei Europene Fara Masini, actiuni patronate de Comisia Europeana si marcate in fiecare an in intreaga Europa. La reuniune au participat reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale, ai autoritatilor publice, specialisti in urbanism si in transport.

Fara masina in centrul Craiovei

Centrul Craiovei a fost inchis, luni, pentru traficul rutier timp de o ora si jumatate, perioada in care elevi de la licee si scoli s-au adunat pentru a practica diverse sporturi in cadrul Saptamanii Mobilitatii Europene. Sub sloganul "In oras fara masina", s-a incheiat, luni, si in Craiova Saptamana Mobilitatii Europene. Timp de o ora si jumatate centrul orasului a devenit un adevarat teren de sport pe unde masinile nu au avut acces. Au existat si nemultumiti care nu au agreat aceasta manifestare: soferii care au fost nevoiti sa ocoleasca zona centrala si care din aceasta cauza au asteptat minute in sir in ambuteiajele create in intersectiile adiacente zonei centrale.

Organizatorii si-au propus ca prin astfel de actiuni sa atraga atentia asupra poluarii excesive a orasului de catre autoturisme. Octavian Popa, purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului Craiova, a declarat ca poluarea auto in Craiova a depasit-o cu mult pe cea industriala, motiv pentru care cat mai multi oameni ar trebui sa incerce sa mai renunte la autoturism.

spot_img

Ultimele știri