Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Lupii s-au întors în Olanda după 140 de ani

Lupii au fost vânaţi în multe țări europene cu peste un secol în urmă, dar apoi au ]nceput să migreze treptat înapoi pe continent. Acum, Olanda are prima populație de lupi rezidenți în 140 de ani, potrivit ecologiștilor.

În Țările de Jos s-au făcut observații ocazionale din anul 2015. Dar, s-a crezut că animalele observat au trecut graniţa temporar din Germania și s-ar întoarce ulterior acolo.

Ecologiștii din grupurile FreeNature și Wolven in Nederland au urmărit două femei în zona Veluwe, şi au colecționat amprentele lupiilor și excrementele acestora din care pot identifica ADN-ul.

„Este ca pe Tinder”, a spus ecologistul Mirte Kruit, „se poate spune dacă este un bărbat sau o femeie, sunt singuri și caută un partener și poţi afla date despre familia lor”.

Datele lor confirmă acum că una dintre femei a rămas continuu timp de șase luni pe teritoriul Olandei și poate fi acum considerată „stabilită” acolo.

Un mascul a fost, de asemenea, văzut în zonă, astfel încât în câteva luni s-ar putea să se formeze prima haită de lupi olandezi. Ecologeştii încă colectează date despre o a doua femeie.

Întoarcere controversată

Lupii sunt totuși controversați. În Franța, de la revenirea acestora din Italia în 1992, populațiile au crescut rapid. Crescătorii de ovine și caprine afirmă că atacurile lupilor sunt în creștere, cu aproximativ 12.000 de incidente raportate.

Agricultorii pot primi despăgubiri dacă au măsuri de protecție la stâne, cum ar fi garduri electrice sau câini de gardă, dar mulți sunt încă supărați din cauza daunele provocate turmelor.

Guvernul francez a format un plan de coabitare și, în luna februarie a anului trecut, a stabilit o ţintă de 500 de lupi până în 2023. Cu toate acestea, se consideră că acest număr poate fi atins sau depășit în această iarnă. Franța propune majorarea ratei de sacrificare de la 12% la 17% dacă acest lucru se va confirma.

Lupii sunt protejați conform Convenției de la Berna și pot fi uciși numai în anumite circumstanțe.

Ecologul Roeland Vermeulen afirmă că lupii stabiliți într-un teritoriu sunt mai predispuși să mănânce caprioare sau mistreți. Oile, pe de altă parte, sunt „ca junk food”, luate de lupii care umblă singuri sau cei mai puțini experimentați la vânătoare.

spot_img

Ultimele știri