Liderii latin-americani avertizeaza asupra biocombustibililor

Doi lideri sud-americani avertizeaza ca biocombustibilii pot avea efecte negative asupra rezervelor de hrana. Presedintele Boliviei, Evo Morales, si presedintele Peru, Alan Garcia, au declarat ca folosirea pamanturilor si culturilor pentru producerea biocombustibililor afecteaza cele mai sarace comunitati din lume, informeaza BBC News.

Declaratiile au fost facute in cadrul unui forum ONU de la New York pe tema efectelor schimbarilor climatice asupra populatiilor indigene. In acelasi timp, in Marea Britanie, premierul britanic organizeaza o intalnire pe tema strategiei europene privind incurajarea biocombustibililor. Anterior discutiilor, Gordon Brown a declarat ca Marea Britanie ar trebui sa fie mai selectiva in ce priveste sprijinul pentru biocombustibili.

„Daca vrem sa salvam planeta avem datoria sa terminam cu sistemul capitalist”, a declarat Evo Morales, in cadrul discutiilor ONU. Presedintele bolivian a mai spus ca dezvoltarea industriala navalnica este de vina pentru jefuirea resurselor naturale. De asemenea, el l-a criticat pe persedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, care declarase ca Brazilia are suficient pamant cat sa asigure atat hrana populatiei, cat si teren pentru productia de biocombustibil. Saptamana trecuta, presedintele brazilian a respins acuzatiile potrivit carora biocombustibilii sunt responsabili pentru cresterea preturilor.

Totodata, Brazilia a anuntat un parteneriat in Ghana pentru producerea bio-etanolului din sfecla de zahar. „In Ghana dezvoltam un proiect prin care vom cultiva sfecla de zahar pe 27.000 de hectare pentru producerea a 150 de milioane de litri de etanol pe an, biocombustibil destinat pietei din Suedia”, a declarat presedintele Lula.

La randul sau, presedintele peruan Garcia a declarat ca productia de biocombustibili pune in pericol productia de hrana. Ca multe alte tari latin-americane, Peru este un producator de biocombustibil. Peste 40% dintre peruani traiesc sub limita de saracie si au fost loviti puternic de cresterea preturilor la alimente.

Foto: BBC

spot_img

Ultimele știri