Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Legea Spațiilor Verzi transferată la Comisia pentru Mediu și Echilibru Ecologic

Deputații au anunțat că proiectul de modificare a Legii 24/2007, Legea Spațiilor Verzi, a fost transferat de la Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului la nou înființata Comisie pentru Mediu și Echilibru Ecologic și va fi discutat în ședinta de săptămâna viitoare, potrivit unei informări a Coaliției pentru Mediu.

Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului a propus amendarea Legii 24/2007 prin adăugarea unui alineat care prevede posibilitatea construirii pe 85% din suprafețele spațiilor verzi retrocedate.

În urma campaniei declanșate de către organizațiile din Coaliția pentru Mediu din România, deputații au amânat discutarea amendamentului prin care se prevedea posibilitatea construirii pe 85% din spațiile verzi retrocedate. Reacția deputaților nu este surprinzătoare, strategia de amânare a discuțiilor a fost aplicată întodeauna când la mijloc a fost vorba de o lege controversată sau de un amendament introdus pe ascuns cu scopul înșelării vigilenței părților interesate”, au spus reprezentanții Coaliției pentru Mediu.

Reprezentanții Coaliției pentru Mediu din România (CMR), dar și alte organizații au protestat duminică în Piața Universității și marți la Parlament față de modificarea propusă și au transmis autorităților scrisori deschise în care compară posibila măsură cu un adevărat genocid asupra mediului și a vieții populației din marile orașe și nu numai.

Noul alineat al Articolului 5 din Legea 24/2007, propus de către Comisia de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului are următorul conținut:

(9) Prin excepție de la prevederile alin. (5) este permisă schimbarea destinației terenurilor proprietate privată, prevăzute ca atare în planurile de urbanism ca zone verzi, cu obligația amenajării ca spațiu verde a unui teren echivalent ca suprafață, indicat de către autoritatea administrației publice locale, sau cu obligația menținerii ori amenajării din suprafața terenului a unui procent de 15% de spațiu verde.”

CMR reamintește că, potrivit legislației europene, orașele din România trebuie să asigure o suprafață de minim 26 metri pătrați pe cap de locuitor. Bucureștiul, la ora actuală „oferă” locuitorilor săi aproximativ 8,5 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor.

spot_img

Ultimele știri