Japonia. 35 de morți și 17 dispăruți, după taifunul Hagibis

Japonia a fost lovită, în weekend, de taifunul Hagibis, despre care se spune că a fost cel mai violent din ultimii 60 de ani. Potrivit mass media niponă, 35 de persoane au decedat, 17 sunt dispărute. 110.000 de membri ai echipelor de salvare au fost mobilizați pe teren.

Foto: captură video The Guardian

Meteorologii niponi anunțaseră că taifunul Hagibis, care înseamnă „viteză” în dialectul filipinez tagalog, va atinge sâmbătă uscatul pe insula Honshu, cea mai mare din arhipelagul japonez.

În timp ce taifunul se afla încă în apele Pacificului la sute de kilometri de arhipelag, a fost precedat de vânturi violente în estul capitalei, în regiunea Chiba, unde o casă a fost distrusă. Posturile de televiziune prezentau atunci imagini cu valuri uriaşe care se spărgeau de diguri în zonele de coastă şi cu localnici care încercau să îşi protejeze casele cu saci de nisip sau își acopereau geamurile cu scânduri bătute în cuie.

Numeroase supermarketuri din capitală au fost închise, după ce au fost luate cu asalt de cetăţenii veniţi să-şi facă provizii. Compania aeriană ANA Holdings a anulat toate cursele interne care pleacă sau sosesc pe principalele două aeroporturi din Tokyo începând cu vineri după-amiază, în timp ce Japan Airlines Co a anulat anumite zboruri cu plecare sau sosire de pe aeroporturile care deservesc cele mai mari oraşe din Osaka şi Nagoya.

Operatorii feroviari au anunţat suspendarea trenurilor de mare viteză între Tokyo şi Nagoya, în centrul Japoniei, precum şi principalele curse între Nagoya şi Osaka, în vestul Japoniei, începând de sâmbătă dimineaţă.

Hagibis a atins uscatul sâmbătă cu puţin timp înainte de ora 19:00 (10:00 GMT) şi a ajuns în capitala Japoniei în jurul orei 21:00, însoţit de rafale de vânt cu viteze de până la 200 km/h. Duminică după-amiază, circa patru milioane de persoane aveau în continuare ordin de evacuare. Peste 135.000 au respectat notificarea, fără caracter obligatoriu, şi se aflau în adăposturi.

Având în vedere intensitatea „fără precedent” a precipitaţiilor, Agenţia japoneză de Meteorologie (JMA) a emis un nivel maxim de alertă, rezervat pentru situaţiile de posibilă catastrofă.

Sâmbătă după-amiază, în timp ce regiunea Chiba se află în alertă maximă în aşteptarea puternicului taifun, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe Richter. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 80 de kilometri, potrivit Agenţiei de Meteorologie Japoneză (JMA); fără riscul producerii unui tsunami.

La 09:00 ora locală (sâmbătă 00:00 GMT) 11.600 de case din regiunea Chiba au rămas fără electricitate.

În urmă cu o lună, prefectura Chiba a fost lovită de un alt taifun, unul dintre cele mai puternice abătute în ultimii ani asupra Japoniei, și care a distrus sau avariat 30.000 de locuinţe şi a cauzat pene masive de curent.

 Mass media niponă scria luni dimineață despre 35 de persoane decedate în toată țara și 17 dispărute. Duminică, autoritățile japoneze anunțau 14 morţi, 11 dispăruţi şi 187 de răniţi.

110.000 poliţişti, pompieri, membri ai Gărzii de Coastă şi militari ai Forţelor de autoapărare au desfășurat operațiuni de căutare şi de salvare. Printre aceştia, 31.000 de militari, sprijiniţi de 130 de aeronave.

În 1958, taifunul Ida, cunoscut în japoneză sub denumirea de „Kanogawa Typhoon”, a provocat moartea a peste 1.000 de persoane.

spot_img

Ultimele știri