Informatia Zilei Satu Mare: Azi incepe campania de colectare a uleiurilor uzate de la populatie

La nivelul municipiului Satu Mare, Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare, cu sprijinul Primariei si al unei firme autorizate din punct de vedere al protectiei mediului, desfasoara incepand din luna februarie, lunar, o ampla campanie de sensibilizare a populatiei in vederea implicarii acesteia in colectarea si predarea spre valorificare a uleiurilor vegetale uzate provenite din gospodarii.

6 puncte de colectare

Astfel, in perioada 23-27 februarie, intre orele 15-17, vor fi colectate uleiurile vegetale uzate prin punctele special amenajate in acest scop, dupa urmatorul program: 23 februarie in Piata Mica, langa magazinul Unicarm; 24 februarie in Piata nr. 1, langa biroul ADP; 25 februarie – Piata Somes, intre Hala industriala si cea alimentara; 26 februarie – Piata Carpati, strada Clabucet; 27 februarie – Micro 16, B-dul Muncii, in spatele blocului H27; 28 februarie in intervalul 10-12 – Piata Micro 17, langa magazinul Unicarm.

“Dorim sa asiguram un cadru adecvat de participare pentru toti cetatenii judetului, prin urmare vom extinde aceasta campanie la nivelul intregului judet, in urma stabilirii cu conducerile administratiilor publice locale a locatiilor si a unui program cat mai accesibil cetatenilor. Buna desfasurare a campaniei va fi asigurata de personalul de specialitate din cadrul APM si voluntari de mediu din cadrul cercului Eco Prieteni”, a aratat Elisabeta Bekessy, director APM.

Uleiul prajit, materie prima pentru biodiesel

Majoritatea oamenilor recunosc faptul ca uleiul vegetal uzat il arunca la chiuveta sau il depoziteaza in recipiente de plastic pe care le arunca apoi la cosul de gunoi, asa ca substanta tot poluator ajunge. E necesar sa constientizam cu totii ca un litru de ulei vegetal uzat face ca un milion de litri de apa sa devina nepotabila, ceea ce echivaleaza cu cantitatea de apa pe care o consuma un om timp de 14 ani.

Despre ce este biodieselul am aflat mai multe de la specialistii in protectia mediului. Acesta e un combustibil produs din resurse regenerabile precum rapita, floarea soarelui, porumbul, biocombustibil care se poate utiliza la motoarele diesel. El poate fi amestecat cu motorina pentru a crea un amestec ce se utilizeaza drept carburant. Biodieselul reduce cu aproape 90% emisiile de dioxid de carbon si cu 98% pe cele de sulf. In prima faza de productie uleiul folosit in bucatarii la prajit este transformat in materie prima standard, adica in ulei industrial, din care apoi se fabrica biocombustibilul ce poate fi folosit pentru punerea in miscare a masinilor.

O schimbare recenta din legislatia Marii Britanii le permite oamenilor sa produca pana la 2.500 de litri de biodiesel pentru uz propriu, fara a plati vreun impozit.

Asociatiile de automobilism recomanda totusi diluarea acestuia cu combustibili standard si verificarea la dealerul autoturismului pentru a evita orice deteriorare posibila a motorului. Si aceasta poate fi una dintre solutiile reciproc avantajoase, reducand poluarea cu ajutorul uleiului uzat, care altfel ar fi aruncat la un depozit de deseuri sau descarcat ilegal, infundand scurgerile cu materii grase si producand chiar un risc de inundatie.
Conducerea ecologica poate reduce consumul de combustibil, si in consecinta emisiile de gaze cu efect de sera, cu 10%.

 

spot_img

Ultimele știri