Industria electrotehnică emite un gaz cu efect de seră mult mai potent ca CO2

Hexafluorura de sulf (SF6), cel mai puternic gaz cu efect de seră, este utilizat în energia electrotehnică pentru a preveni scurtcircuite și accidente. Însă emisiile de SF6 din UE în 2017 au fost echivalentul introducerii a 1.3 milioane de mașini în plus pe străzi, conform unei investigații BBC.

SF6 este un gaz sintetic, incolor și inodor. Este un material izolant foarte eficient pentru instalații electrice de medie și înaltă tensiune. Este folosit des în industrie, de la centrale electrice la turbine eoliene. Însă acest gaz are cel mai mare potențial de încălzire cunoscut până acum, fiind de 23.500 de ori mai potent decât dioxidul de carbon.

Conform BBC News, un singur kilogram de SF6 încălzește Pământul la fel ca 24 de zboruri de la Londra la New York. De asemenea, el persistă mult timp în atmosferă, încălzind Pământul pentru cel puțin 1000 de ani.

O dată cu tranziția către surse regenerabile de energie electrică, numărul comutatoarelor electrice și a disjunctoarelor a crescut, acestea fiind necesare pentru a preveni accidente serioase. Majoritatea utilizează SF6 pentru a împiedica scurtcircuitele.

Acest gaz este folosit tot mai des pentru turbine eoliene. Doar în Marea Britanie, sunt folosite aproximativ 1 milion de kilograme de SF6, iar cantitatea utilizată crește cu 30-40 de tone pe an.

În 2017, emisiile de SF6 ale Uniunii Europene au atins echivalentul a 6.73 milioane de tone de CO2.

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol au declarat că au observat creșteri semnificative ale emisiilor de SF6 în ultimele două decenii. În prezent, concentrațiile din atmosferă sunt foarte mici, însă în viitor, utilizarea SF6 ar putea crește cu 75% până în 2030.

Un alt motiv de îngrijorare este faptul că SF6 este un gaz sintetic, care nu este absorbit sau distrus în mod natural.

Țările dezvoltate trebuie să declare anual cantitatea de SF6 utilizată, însă țările în curs de dezvoltare nu au restricții de utilizare.

În prezent, cercetătorii au detectat în atmosferă concentrații de 10 ori mai mari decât cele declarate de state în rapoartele lor. Un studiu arăta că metodele utilizate pentru a calcula emisii în țările bogate subestimează emisiile din ultimele două decenii.

SF6 face parte din grupul gazelor fluorurate. Comisia Europeană a încercat să interzică o parte dintre aceste gaze în 2014, însă industriile din Europa s-au opus.

Pentru instalații de înaltă tensiune, experții spun că există foarte puține soluții care au fost testate riguros. Însă pentru instalații de medie tensiune, există materiale alternative mai sigure. Unii experți spun că industria electrică refuză să aleagă alternativele pentru că ar fi un efort în plus.

Uniunea Europeană va revizui utilizarea SF6 anul viitor și va examina existența unor altrnative. Însă chiar și cei mai optimiști experți nu cred că substanța va fi interzisă înainte de 2025.

spot_img

Ultimele știri