Impredictibilitatea productiei din surse regenerabile are consecinte majore asupra pretului energiei

Impredictibilitatea productie din surse regenerabile atrage necesitatea sporirii cantitatii de energie electrica tranzactionata, ceea ce produce consecinte grave asupra pretului energei electrice, a declarat, incadul unei conferinte, Florentina Manea, consilier in cadrul grupului Interagro.

Pentu asigurare independentei energetice, compania noastra a dezvoltat si va dezvolta capacitati de productie de energie electrica si temica in cogenerare. Necesitatea si oportunitatea dezvoltarii acestora fiind determinata de cerinta satifacerii integrale, in conditii cat mai avantajoase, a necesarului de energie electrica si terminca pe platformele industriale din cadul grupului. Astfel, in perioada urmatoare puterea instalata in centralele de cogenerare ale Interagro va ajunge al aproape 93 MW”, a declarat Florentina Manea.

Aceasta a precizat ca in vederea atingerii tintelor in domeniul resurselor regenerabile nu trebuie uitat faptul ca trebuie sustinut mecanismul de echilibrare a pietei energiei electrice prin valorificarea superioara a resurselor energetice primare: carbune si gaze naturale.

Cu toate acestea, in contextul evolutiei explozive a sectorului regenerabilelor, mecanismele de piata par insuficient adaptate pentru noile realitati ale acestei pietei. Astfel, boom-ul energiei regenerabile a pus operatori de retea fata in fata cu acutizarea problemelor legate de asigurarea echilibrarii si mentinerii in siguranta a sistemului energetic national, aspect intrisec legat de integrarea energiei produse, si implicit cresteri de pret pentru dezvoltatorii de proiecte de producere a energiei electice si termice din carbune si gaze natural”, a explicat consilierul Interagro.

Aceasta a subliniat ca autoritatile ar trebui sa adopte o pozitie coerenta si  predictibila pentru sustiunerea ponderii energiilor regenerabile.

RWEA sustine ca energia regenerabila a scazut pretul electricitatii

Ionel David, directorul executiv al Asociatie Romane pentru Energie Eoliana (RWEA), a precizat in cadrul uni cmunicat de presa ca in fapt, in primele 10 luni ale anului 2013, pretul electricitatii pe piata a fost cu 24% mai mic decat in perioada corespunzatoare a anului trecut.

Aceasta scadere spectaculoasa a pretului electricitatii compenseaza surplusul de certificate verzi din 2013 si are la baza, in buna masura, aportul de energie ieftina adusa pe piata de catre industria energiilor regenerabile, mai ales energia produsa din surse eoliene care are un cost marginal foarte scazut. Faptul ca energia s-a ieftinit nu este mentionat, pentru ca de fapt aceasta ieftinire le-a compensat cheltuielile cu certificatele verzi”, a explicat David.

Pretul electricitatii din Romania, unul dintre cele mai reduse din UE

Romania plateste 0,07542 euro/kWh, Germania plateste in schimb 0,11567 euro/kWh, Franta 0,07761 euro/kWh, Ungaria 0,10383 euro/kW”, se mai arata in comunicat.

RWEA considera ca afirmatiile facute de marii consumatori cu privire la scutirea a 85% de la plata feed-in-tariff sau a certificatelor verzi in tarile membre europene sunt nefondate.

spot_img

Ultimele știri