Imobiliarii umfla preturile cladirilor verzi

Estimarile dezvoltatorilor imobiliari cu privire la diferenta de cost dintre o casa obisnuita si una verde sunt de 3-4 ori mai mari decat diferenta reala de 5-10%, ce poate fi amortizata intr-un timp scurt, a declarat Steven Borncamp, reprezentantul Consiliului Roman al Cladirilor Verzi, in cadrul unei conferinte organizate impreuna cu United Nations Development Programme si cu Ministerul Mediului pe tema eficientei energetice si schimbarilor climatice.

Unul dintre subiectele abordate de participanti a fost nevoia schimbarii mentalitatii, atat in randul institutiilor statului, cat si al cetatenilor, pentru a reusi atingerea tintelor asumate de Romania: reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 20% si cresterea consumului de energie din surse regenerabile cu 20% pana in 2020.

“Schimbarea modului e gandire este primul pas catre schimbarea lumii. Trebuie sa intelegem ca actiunile noastre de acum vor influenta viitorul generatiilor urmatoare”, a declarat Jan Sorensen, reprezentantul UNDP.

Corneliu Radulescu, vicepresedintele Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei, a subliniat improtanta auditului consumului de energie, atat in sectorul privat, cat si in cel public.

“Este foarte bine sa existe elemente coercitive pentru a impune acest audit, insa trebuie sa existe si ajutor din partea statului”, a declarat Radulescu.

Potrivit Planului National de Actiune in domeniul energiei, jumatate din costul auditului ar urma sa fie suportat de ARCE. Steven Borncamp a propus ca acele cladiri care sunt incadrate in clasa A in urma auditului sa fie scutite de plata acestuia.

Casa Verde – energie curata acasa

Lucian Manolescu, reprezentantul Ministerului Mediului, a explicat ca programul Casa Verde are o componenta pentru mediu, una de constientizare, una sociala si una economica. El a adaugat ca in alocarea fondurilor pentru sistemele de energie curate se va lua in calcul numarul de locuitori ai comunitatii care a facut solcitarea.

“Daca acea comunitate are peste 100.000 de locuitori, poate accede la fonduri de patru milioane de lei. Daca are intre 50.000 si 100.000 de euro, poate lua trei milioane de lei, iar daca are sub 50.000 poate accesa un milion de lei”, a declarat Manolescu.

El a adaugat ca, in cazul in care unele administratii locale decid sa contribuie cu mai mult de 20% la finantarea programului Casa Verde , acestea vor putea accesa mai multe programe. Pentru a stabili incotro merg fondurile, Ministerul Mediului va elabora o lista cu solicitantii, in ordinea punctajului si in functie de momentul in care au depus cererea. Toate cererile vor fi parcurse in aceasta ordine, pana la epuizarea fondurilor.

Conferinta pe tema eficientei energetice si a schimbarilor climatice a urmarit sa faca o evaluarea a actiunilor intreprinse in Romania in aceste doua directii si este doar unul dintre evenimentele care isi propun sa puna in discutie aspectele protocolului post-Kyoto care va fi dezbatut in Decembrie, la Copenhaga.

"Tot mai multi oameni incep sa inteleaga problemele pe care le are mediul si felul in care acesta reactioneaza in urma actiunilor noastre. Sta in natura umana sa se mobilieze numai in cazul amenintarilor serioase, iar acum trebuie sa ne mobilizam sa luptam impotriva incalzirii globale", a declarat Cosmin Boiangiu, director in cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Text: Green Report / Carmen Albisteanu
Foto: Green Report / Anita Vizireanu
 

spot_img

Ultimele știri