Iașiul primește avizul pentru Planul de calitate a aerului

Agenția Națională pentru Protecția Mediului a avizat Planul de calitate a aerului din Municipiul Iași, a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Mihai Chirica. Potrivit acestuia documentul reprezintă ultimul aviz de care mai are nevoie executivul municipalității ieșene înainte de a introduce acest plan în plenul Consiliului Local pentru a fi adoptat în mod oficial.

Iașiul primește avizul pentru Planul de calitate a aerului

După acest moment putem spune că Iașul și-a îndeplinit obligațiile impuse pentru a fi scos de pe lista celor trei orașe din cauza cărora România riscă declanșarea procedurii de infringement din cauza poluării. Nu ne vom opri însă aici. Printre măsurile pe care le vom lua se numără cele legate de descongestionarea traficului rutier, însă este importantă și încurajarea transportului public de călători și a mersului pe biciclete. Nu trebuie uitate creșterea suprafeței zonei centrale, restricționarea pătrunderii mașinilor în zona centrală, dar și limitarea accesului mașinilor poluante în oraș”, a explicat primarul Mihai Chirica.

În urmă cu două săptămâni, Primăria Municipiului Iași a publicat varianta finală a Planului de calitate a aerului. Documentul analizează situaţia existentă şi stabileşte principalele proiecte care trebuie implementate în perioada 2018 – 2023, astfel încât să fie reduse efectele poluării cu particule în suspensie (PM10). Planul a fost întocmit în baza unui studiu de calitate a aerului elaborat de Enviro Ecosmart SRL.

Consilierii municipali au aprobat Planul Integrat de Calitate a Aerului în Bucureşti pentru perioada 2018-2022

De asemenea, raportul de mediu pentru Planul Urbanistic General (PUG), care a fost obiectul unei dezbateri publice organizate de municipalitatea ieșeană în luna aprilie, a primit aprobarea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) în vederea completării documentației. Potrivit primarului Mihai Chirica, în vederea adoptării PUG au mai rămas de obținut avizele de la Comisia de monumente istorice și de la Ministerul Dezvoltării.

PUG a primit avizul de la APM, asta înseamnând că studiul de impact de mediu a fost validat. Una din măsurile imediate pe care le putem lua este creșterea suprafeței de spații verzi pentru terenurile aduse din extravilan în intravilan, indiferent dacă proprietarii sunt persoane fizice sau juridice. Aceștia trebuie să lase 30% din suprafață în favoarea spațiilor verzi. Aceasta înseamnă o creștere semnificativă a spațiilor verzi, respectiv cu 1.000 de hectare în perioada următoare. Vorbim de dublarea suprafeței acestora și de acoperirea unei populații de până la 800 000 de locuitori”, a mai declarat primarul Mihai Chirica.

În acest sens se află în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Consiliu Local care se referă la aprobarea reglementării suprafețelor minime de 30% pentru spațiile verzi aferente terenurilor care sunt transferate din extravilan în intravilan în Municipiul Iași.

[box type=”info” ]

  • Pentru construcţiile comerciale vor fi prevăzute spaţii verzi şi plantate, cu rol decorativ şi de agrement, în exteriorul clădirii sau în curţi interioare – 2-5% din suprafaţa totală a terenului.
  • Pentru toate categoriile de construcţii culturale vor fi prevăzute spaţii verzi şi plantate, spaţii de joc şi de odihnă, în funcţie de capacitatea construcţiei – 10-20% din suprafaţa totală a terenului.
  • Pentru construcţiile şi amenajările sportive vor fi prevăzute spaţii verzi şi plantate – minimum 30% din suprafaţa totală a terenului.
  • Pentru construcţiile de turism şi de agrement vor fi prevăzute spaţii verzi şi plantate, în funcţie de destinaţie şi de gradul de confort – nu mai puţin de 25% din suprafaţa totală a terenului.
  • Pentru construcţiile de locuinţe vor fi prevăzute spaţii verzi şi plantate, în funcţie de tipul de locuire, dar nu mai puţin de 2 mp/locuitor.

[/box]

Poluarea atmosferică trimite România, din nou, în fața Curții de Justiție a UE

spot_img

Ultimele știri