Holzindustrie câștigă în primă instanță procesul cu Greenpeace.”Nu vom accepta să devenim un țap ispășitor”

Holzindustrie Schweighofer a câștigat în primă instanță acțiunea intentată de Greenpeace în legătură cu autorizația de mediu pentru fabrica de la Reci, județul Covasna. Tribunalul București a respins acțiunea ca neîntemeiată, Greenpeace fiind obligată să-i plătească companiei suma de 26.067 lei, cheltuielile de judecată.

holzindustrie

În data de 25n septembrie 2014, Greenpeace CEE România a formulat o plângere la Tribunalul București prin care a solicitat anularea Deciziei etapei de încadrare nr.76/12.12.2013, emise de Agenția pentru Protecția Mediului Covasna, în procesul de obținere a autorizației integrate de mediu pentru fabrica de la Reci. La termenul din data de 21.10.2015, instanța a respins pe fond acțiunea ca neîntemeiată.

„Câștigarea acestui proces este o dovadă clară a faptului că acuzațiile aduse de Greenpeace și de alte organizații de mediu la adresa Holzindustrie Schweighofer sunt false, nu au fundament în realitate. Le respectăm îngrijorarea legată de posibile ilegalități în industria lemnului, dar nu vom accepta să devenim un țap ispășitor al problemelor asociate cu acest sector”, a declarat Dan Banacu, director general Holzindustrie Schweighofer Baco.

ONG-urile se unesc împotriva tăierilor ilegale din România

O hartă Greenpeace România care arată modificările din structura pădurilor României ce acoperă perioada 2000-2011 arată că 280 000 de hectare de păduri au fost pierdute sau degradate, într-un ritm îngrijorător de 3 hectare pe oră. O actualizare din 2015 a hărții arată că pierderea pădurii continuă în același ritm în perioada 2012-2014. Motivele acestei evoluții dramatice sunt complexe. Una dintre cauzele principale este reprezentată de tăierile ilegale, iar datele obținute de la instituțiile statului cu privire la cazurile investigate de acestea arată că doar o parte din ilegalități sunt descoperite de autorități, într-un ritm aflat în creștere, de 62 de cazuri de ilegalități silvice pe zi. În timp ce datele Ministerului Mediului arată un volum de 8,8 milioane de metri cubi de lemn ilegal pe an, autoritățile de control descoperă doar jumătate de milion de metri cubi pe an.

Fără îndoială, ne confruntăm cu o criză a pădurilor în România, scara și efectele degradării pădurilor fiind dramatice. Dacă pierdem pădurile în ritmul actual, munții României vor fi de nerecunoscut într-un timp foarte scurt”, a declarat Ionuț Apostol, director de campanii, Greenpeace România.

WWF a înaintat o plângere în baza Regulamentului European privind lemnul (EUTR). Plângerea, susținută de EIA, Agent Green și Neuer Weg, a fost depusă la Oficiul Federal pentru Păduri, autoritatea responsabilă pentru implementarea EUTR în Austria. Directiva europeană a intrat în vigoare în 2013 și interzice punerea pe piața Uniunii Europene a lemnului tăiat ilegal. Un studiu WWF recent arată că, din păcate, acest regulament nu a fost transpuns corespunzător în legislațiile naționale în statele Uniunii Europene și, în plus, conține numeroase puncte slabe, excepții și prevede sancțiuni derizorii pentru încălcarea sa.

“Raționamentul economic, precum și cele mai relevante acte legislative europene și românești sunt încurajatoare în teorie, având în vedere procesarea superioară a lemnului cât mai aproape de zonele de recoltare, pentru a crea locuri de muncă, creștere economică pentru comunitățile locale și venituri relevante pentru bugetul de stat. În realitate, din anii ’90 procesarea superioară la nivel local a înregistrat un declin treptat iar comunitățile locale au beneficii slable din activitățile de exploatare a lemnului. Piața a devenit dominată de actori precum HS, interesați doar de maximizarea profiturilor, ignorând sustenabilitatea pe termen lung a ecosistemelor forestiere. Aceștia au exploatat lacunele legislative și au creat un model economic ce asigură că partea cea mai semnificativă a veniturilor sunt direcționate către profitul companiei”, a declarat Magor Csibi, Director, WWF România.

Nostra Silva, o federație a proprietarilor de păduri din România, a expus, cu ajutorul membrilor săi, încă din anul 2004 practicile ilegale ale Holzindustrie Schweighofer. Numeroase sesizări au fost finalizate cu rechizitorii ale procurorilor și cu soluții de trimitere în judecată, fiind dovedit faptul că tăierile ilegale s-au făcut sub presiunea contractelor încheiate de Holzindustrie Schweighofer. Tot în urma dezvăluirilor Nostra Silva au fost finalizate dosare penale cu privire la retrocedări ilegale. Mii de hectare au fost deturnate de la adevărații proprietari, fiind în prezent proprietatea Cascade Empire, divizia de achiziții de terenuri forestiere a Holzindustrie Schweighofer. Acum aceste proprietăți sunt certificate FSC.

Citește și:

România va cere sprijinul statelor UE în lupta împotriva tăierilor ilegale

Curtea de Conturi Europeană: Statul român este vinovat pentru pătrunderea lemnului obținut ilegal pe piața UE

VIDEO EIA:”Holzindustrie, un factor major în defrișările ilegale din România”. UPDATE – Ministerul Mediului așteaptă rezultatele anchetei Parchetului General

Rapoartele de control de la Holzindustrie Schweighofer au ajuns la Parchetul General

Cel mai mare procesator de rășinoase din România dă în judecată, la Viena, Asociația Neuer Weg pentru calomnie

VIDEO Conducerea Schweighofer România, expusă oferind bonificații pentru lemnul tăiat ilegal

Mobilizare în Parcul Retezat, împotrivat mafiei pădurilor

Codru-i frate cu poporul, nu cu drujba și toporul. Mii de oameni au ieșit în stradă pentru păduri

spot_img

Ultimele știri