Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Greenpeace: „Legea internationala ii permite Austriei sa interzica importul de energie nucleara”

Legea internationala ii permite Austriei sa interzica importul de energie nucleara. Aceasta este concluzia ce reiese din doua rapoarte independente realizate de experti juridici pentru organizatiile Greenpeace si GLOBAL 2000, potrivit unui comunicat Greenpeace.

Conform legislatiei europene si celei a Organizatiei Mondiale pentru Comert (World Trade Organization), libertatea circulatiei bunurilor poate fi restrictionata din motive ce privesc sanatatea populatiei si protectia mediului.

“Aceasta este o oportunitate unica de a elibera Austria de energie nucleara si de a scoate din priza masina lobby-ului nuclear. Acum ca lucrurile au devenit clare in privinta fezabilitatii, mai avem nevoie doar de rezolutia Guvernului Federal pentru a opri importul de energie nucleara. Aceasta ar reprezenta inca o victorie in lupta internationala impotriva energiei nucleare,” ,declara Alexander Egit, directorul executiv al Greenpeace Austria.

Cele doua rapoarte, realizate de catre expertul german in legislatie de mediu Dr. Michéle John si specialistul in legislatia austriaca privind domeniului energetic, Dr. Reinhard Schanda, demonstreaza ca instituirea unei interdictii privind importul de energie nucleara nu contravine legislatiei europene.

“Decizia in privinta interzicerii unor importuri revine structurilor de decizie ale Statelor Membre. Desi acest tip de interdictie afecteaza libera circulatie a marfurilor, ea este justificata, din considerente legate de sanatatea populatiei si protectia mediului”, sustin autorii studiilor.

Interzicerea acestor importuri va provoca, inevitabil, o scaderere a cererii pentru energie nucleara, respectiv vor fi necesare mai putine centrale atomoelectrice.

“Daca tari precum Cehia sau Slovacia vor hotara in functie de libera circulatie a marfurilor, Austria trebuie sa aiba posibilitatea de a alege oprirea importului de energie nucleara”, adauga Alexander Egit, Directorul executiv al Greenpeace Austria.

“Realizarea centralelor nucleare este oricum foarte greu de finantat, din cauza costurilor extrem de mari de construire. Cu cat piata energiei nucleare se reduce, cu atat va fi mai putin atractiv pentru investitori sa construiasca si sa finanteze centrale atomoelectrice”, declara Directorul executiv al GLOBAL 2000, Klaus Kastenhofer.

Jumatate din furnizorii austrieci importa energie nucleara

O evaluare facuta in luna iunie 2011 de catre Greenpeace si GLOBAL 2000 arata ca aproximativ jumatate dintre furnizorii austrieci de electricitate importa inca energie nucleara.

Valoarea totala a acestor importuri este echivalentul energiei produse de doua reactoare nucleare sau de o centrala atomoelectrica, precum cea slovaca de la Mochovce.

Un sondaj de opinie realizat in randul populatiei austriece in luna iunie a acestui an arata ca 80% dintre locuitori nu doresc ca Austria sa importe energie nucleara, iar 74% sunt pentru instituirea interdictiei privind aceste importuri.

Organizatiile ecologiste ii cer Guvernului Federal austriac sa se implice in stoparea importurilor de energie nucleara si sa prezinte o rezolutie in acest sens la urmatorul summit cu organizatiile de mediu.

“Avem de partea noastra legea, populatia Austriei si constiinta ecologica. Acum asteptam o rezolutie rapida din partea Guvernului Federal”, conchid reprezentantii Greenpeace si GLOBAL 2000.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri