Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ghetarii se topesc de doua ori mai mult

Rata de topire a unora dintre ghetarii lumii s-a dublat, informeaza Programul de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP), citat de BBC News. Topirea medie a ghetarilor a crescut de la 30 de centimetri pe an intre 1980 si 1999 la 1,5 metri in 2006.

Unele dintre cele mai mari pierderi s-au inregistrat in Alpi si in Pirinei in Europa. Expertii au facut apel la „actiuni imediate” pentru a opri trendul, care este vazut ca un indicator cheie al schimbarilor climatice.
Estimarile arata pentru 2006 o topire de 1,4 metri „echivalent de apa”, comparativ cu doar o jumatate de metru in 2005.

„Milioane daca nu miliarde de oameni depind direct sau indirect de aceste depozite naturale de apa pentru asigurare apei potabile, agricultura, industrie sau pentru generarea energie”, a declarat Achim Steiner, directorul executiv al UNEP.

Acesta a spus ca se iau deja masuri si a aratat ca elementele economiei verzi depind de cat de multi bani se investesc in energii regenerabile. „Testul cu turnesol se va face la sfarsitul anului viitor in cadrul conferintei climatice de la Copenhaga”, a spus acesta. „Acolo, guvernele trebuie sa cada de acord asupra reducerii emisiilor si a unui regim axat pe adaptare. Altfel, ca si ghetarii, locul de manevra si oportunitatea de a actiona se pot topi”, a adaugat Steiner.

Descoperirile au fost facute de Serviciul International de Monitorizare a Ghetarilor. „Ultimele date sunt parte a unui trend care este ascendent si pare ca nu se mai termina”, a declarat Wilfried Haeberli, directorul serviciului. „Datele continua accelerarea pierderii de gheata din ultimele doua decenii si jumatate. Pierderile totale din 1980 pana in prezent se ridica la peste 10,5 metri echivalent de apa”, a declarat acesta.

Cercetarea s-a realizat pe 100 de ghetari, topiri semnificative inregistrandu-se in Austria, Norvegia, Suedia, Italia, Spania si Elvetia. Ghetarul Breidalblikkbrea din Norvegia s-a subtiat cu 3,1 metri, fiind una dintre cele mai mari topiri.

Foto: BBC

spot_img

Ultimele știri